komemoracija za žrtve

Na 40. godišnjicu napada na Oktoberfest političari upozorili na desni ekstremizam

26.09.2020 u 14:04

Bionic
Reading

Njemački političari su u subotuna obilježavanju 40. godišnjice terorističkog napada na Oktoberfest upozorili na opasnost koja prijeti od ekstremne desnice u Njemačkoj

"Ekstremno desni svjetonazori su duboko ukorijenjeni u naše društvo", rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier na komemoraciji za žrtve poginule u terorističkom napadu 26. rujna 1980. na narodnom slavlju Oktoberfest u Muenchenu.

Tom prilikom je u eksploziji naprave ubijeno 13 a ozlijeđeno preko 200 osoba.

Njemački predsjednik je ukazao i na greške koje se ponavljaju pri istragama slučajeva s radikalno desnom pozadinom.

"Spoznaje da se radi o atentatorima s radikalno desnom pozadinom su često dolazile prekasno. A u nekim slučajevima je moguće i svjesno potiskivanje ove spoznaje", rekao je Steinmeier.

Steinmeier je ukazao i na propuste u istrazi ubojstava desne terorističke skupine NSU prije nekoliko godina.

"Ubojstva s desno terorističkom pozadinom posljednjih desetljeća nisu bila djela smušenih pustinjaka. Počinitelji su bili dio mreže mržnje. Na nama je da pronađemo ove mreže i da se boriti protiv njih još odlučnije nego do sada", rekao je njemački predsjednik.

Državno odvjetništvo je teroristički napad na Oktoberfest tek ove godine nedvosmisleno svrstalo u napade s radikalno desnom pozadinom.

U osamdesetima se polazilo od toga da je atentator, koji je i sam poginuo prilikom napada, usamljeni počinitelj motiviran osobnim frustracijama unatoč već tada poznatim vezama sa zabranjenim radikalno desnim skupinama.

Bavarski premijer Markus Soeder se na komemoraciji ispričao rodbini poginulih zbog propusta u istrazi i kasnog priznanja da se radi o neonacističkoj pozadini napada.

"Izražavam svoje žaljenje i ispričavam se zbog grešaka koje su počinjene tijekom istrage i krivih procjena o pozadini atentata", rekao je Soeder.