Oktoberfest

Otkazivanje najveće svjetske narodne pivske veselice zbog koronavirusa Bavarce će stajati više od milijarde eura

  • Autor: Karlo Vajdić
  • Zadnja izmjena 25.04.2020 22:04
  • Objavljeno 25.04.2020 u 22:02
Ljubitelji piva morat će svoju omiljenu manifestaciju pričekati barem godinu dana

Ljubitelji piva morat će svoju omiljenu manifestaciju pričekati barem godinu dana

Izvor: Profimedia / Autor: N. N. / Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oktoberfest je i ranije otkazivan zbog epidemija, a neodržavanje najveće narodne proslave u svijetu, odnosno nedolazak šest milijuna gostiju, značit će gubitak više od milijarde eura prihoda za München

Najveća narodna proslava u svijetu, kako je vole etiketirati Bavarci, otkazana je zbog epidemije koronavirusa, objavljeno je prije nekoliko dana. Minhenski Oktoberfest tako se neće, kako je planirano, održati od 19. rujna do 4. listopada, već će ljubitelji piva i zabave za omiljenu proslavu morati pričekati iduću godinu. Prema nekim procjenama, otkazivanje Oktoberfesta za München značit će gubitak više od milijarde eura prihoda.

Od 1810., koja se uzima kao prva godina održavanja Oktoberfesta, mada je proslava tada izgledala bitno drukčije, pa do danas festival je otkazan više od dvadeset puta. Najčešće je to bilo zbog ratova i u poratnim razdobljima, no 1854. i 1873. Oktoberfest je otkazan također zbog epidemija. Tada se radilo o koleri.

Koliko god spomenutih milijardu eura moglo izgledati kao visoka cijena otkazivanja, oprez bavarskih vlasti zbog rizika koji predstavlja širenje virusa SARS-CoV-2 i bolesti koju izaziva svakako je opravdan. Oktoberfest redovito godišnje posjećuje više od šest milijuna gostiju i činjenica da se to događa u nepuna tri tjedna trajanja manifestacije, na ograničenom prostoru, vrlo jasno ukazuje na to da se radi o iznimno visokom riziku usprkos tome što Njemačka, barem dosad, pokazuje solidan uspjeh u borbi s epidemijom.

Izvori prihoda za München tijekom Oktoberfesta puno su širi od same prodaje piva. Lani je, prema službenim podacima organizatora, prodano 7,3 milijuna litara. Kako se prosječna cijena litre kreće blizu 12 eura (cca 90 kuna), to znači da šest pivovara koje imaju pravo prodavati pivo od onog prodanog na Oktoberfestu ostvari bruto prihod između 80 i 90 milijuna eura.

  • +12
  • +9

Igrači Bayerna sa suprugama i djevojkama redovito uživaju na Oktoberfestu, ali ne i ove godine

Izvor: EPA / Autor: STEFAN MATZKE / POOL

Znatan dio ostatka prihoda, naravno, stiže i od popratne prodaje, prvenstveno hrane – popularnih pečenih pilića, kobasica, bunceka ili pereca – ali i drugih pića, suvenira i ostalih usluga na samom sajmištu. Sve zajedno, prihodi na samom poprištu festivala penju se i iznad 400 milijuna eura, pokazuju podaci minhenskog ureda za gospodarstvo.

Velik dio zarade bilježe i hotelijeri. Oko 450 hotela u Münchenu i okolici raspolaže s osamdesetak tisuća kreveta koji su uglavnom ispunjeni tijekom trajanja Oktoberfesta. Zbog potražnje se čak dižu cijene u odnosu na one uobičajene i 2018. u hotelima je ostvareno 505 milijuna eura prihoda. Nešto dodatnih prihoda tijekom Oktoberfesta stvara se i jačom posjećenošću restorana u ostatku grada, prodajom drugih suvenira te ostalim turističkim atrakcijama u Münchenu.

  • +13
  • +10

Pripreme za Oktoberfest 2018.

Izvor: Pixsell / Autor: Angelika Warmuth/DPA/PIXSELL

Gradske vlasti ističu da Oktoberfest svake godine stvori oko 13 tisuća radnih mjesta, a zarada na sajmu je proporcionalna uloženom trudu. Dostupne informacije ukazuju na to da popularne konobarice u dva i pol tjedna mogu zaraditi od 4000 u manjim pa sve do 15000 eura u većim šatorima. No radni dani traju i do 14 sati, posao je vrlo naporan i mogu ga obavljati samo oni najizdržljiviji.

No postoje i rashodi. Samo kao primjer može se navesti trošak postavljanja i uklanjanja šatora (petnaestak većih i oko 25 manjih), što za veće stoji između milijun i dva milijuna eura. Na živu glazbu utroši se daljnjih 200 tisuća eura po šatoru, a na osiguranje i dvostruko više. Koliko je osiguranje bitno, pokazuje podatak da svake godine djelatnici uspiju spriječiti krađu čak stotinjak tisuća popularnih pivskih krigli koje posjetitelji pokušavaju ukrasti kao suvenire.

  • +13
  • +10

Oktoberfest

Izvor: Reuters / Autor: MICHAEL DALDER

Bavarske i minhenske vlasti složile su se da je rizik u slučaju održavanja festivala ove godine ipak previsok. Bavarski premijer Markus Söder kazao je da je odluka bila 'bolna', ali da su svjesni toga da su razne proslave poput 'aprés-ski u Ischglu (austrijsko skijalište, op.a.), razni pivski festivali ili karnevalski događaji bili izvorišta virusa'. Dieter Reiter, minhenski gradonačelnik koji tradicionalno otvara prvu bačvu piva na Oktoberfestu, kazao je da mu je ovo bila 'jedna od najtežih odluka', ali da zbog brige za zdravlje ljudi Oktoberfest 'jednostavno ne može funkcionirati u ovim vremenima'. Reiter je uvjeren da će iduće godine Oktoberfesta ipak biti, no do tada će se Bavarci i njihovi inozemni gosti trebati strpjeti.

Posljednji dostupni podaci pokazuju da se Njemačka zasad relativno dobro bori s epidemijom, odnosno barem s nešto više uspjeha od drugih velikih europskih država. Broj od 151 tisuće zaraženih otprilike je u istom rangu kao u Velikoj Britaniji (139 tisuća) ili Francuskoj (185 tisuća), no smrtnost je bitno manja – oko 5,5 tisuća u Njemačkoj u usporedbi s gotovo 19 tisuća u Britaniji i 22 tisuće u Francuskoj. Čak i ako se pandemija stiša tijekom ljeta, mnogi stručnjaci predviđaju da predstoji drugi val koji će stići najesen, zbog čega odluka o otkazivanju Oktoberfesta, koliko god za ljubitelje piva bila neugodna, svakako ima smisla.

NAJVEĆA SVJETSKA PUČKA FEŠTA

Prošećite kroz povijest slavnog Oktoberfesta

Pogledaj galeriju
13

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!