IDEJE ZA NOVU GODINU

Mrsić uputio otvoreno pismo: SDP je ideološki izgubljen, treba nam novi početak

02.01.2018 u 11:52

Bionic
Reading

Nakon kratkotrajnog primirja krajem prošle godine u glavnoj oporbenoj stranci, kritičke duhove ponovno je pokrenuo Mirando Mrsić koji je članovima SDP-a uputio otvoreno pismo

Iza SDP-a je turbulentna godina, piše Mrsić u otvorenom pismu članovima stranke.

'Iza nas je godina u kojoj je SDP ostvario izrazito nizak rejting u javnosti, što nam svima treba biti poticaj na uzbunu i djelovanje, ali ovaj puta u cilju opstanka SDP-a. Da bi krenuli putem očuvanja i oporavka SDP-a, smatram da je nužno identificirati uzroke SDP-ovog niskog rejtinga i sukladno tome definirati mjere koje moramo provesti kako bi u ovoj godini SDP vratio svoje mjesto koje mu pripada u političkom spektru. Iz navedenog razloga smatram da ne smijemo više gubiti niti sekunde i da u prvim danima 2018. godine vodstvo SDP-a mora raspraviti, definirati i javno obrazložiti uzroke lošeg stanja u SDP-u, te sukladno tome donijeti odluke, koje će za posljedicu imati novi početak SDP-a koji će nam omogućiti i bolji položaj SDP u političkom prostoru Hrvatske', poručuje Mrsić u otvorenom pismu objavljenom na njegovoj Facebook stranici.

Javni istupi nekih nekih SDP-ovaca, dodaje, potvrđuju da se poimanje socijaldemokracije i politika kojima bi se SDP trebao baviti unutar SDP-a među nama itekako razlikuje.

'Upravo navedena činjenica potvrđuje koliko je SDP ideološki izgubljen u današnjim društvenim i gospodarskim okolnostima. Postalo je očito da nas u SDP ne vode isti ideali, da nemamo svi istu viziju SDP-a i da nismo svi u SDP-u jednako snažno predani rješavanju ključnih problema naših građana. Upravo iz navedenoga razloga smatram da je Nova godina pravo vrijeme za novi početak SDP-a i novo razdoblje u djelovanju SDP-a. Stoga pozivam sve članove i članice SDP-a da se aktivno uključe u raspravu i donošenje odluka o novom SDP-u, koje će definirati njegovu političku budućnost', kaže Mrsić.

  • +4
Konferencija za novinare saborskog zastupnika SDP-a Miranda Mrsića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Od vodstva stranke već do kraja mjeseca očekuje neke odluke. 'Smatram da vodstvo SDP-a da do kraja mjeseca donese odluke koje će za posljedicu imati: demokratizaciju unutarnjeg ustrojstva SDP-a i njegovog djelovanja, definiranje temeljnih društvenih vrijednosti koje će biti osnova politika SDP-a u novim društvenim i gospodarskim okolnostima te definiranje temeljnih politika koje će SDP zastupati u predstojećem razdoblju. Ako se ubrzo ne donesu ove ključne odluke, uvjeren sam da ćemo negativnim trendovima iz prošle godine svjedočiti i u ovoj godini, koje će za posljedicu imati nestanak SDP-a, kao relevantnog političkog faktora i jedine alternative HDZ-u. To dugujemo svim našim građanima koji još uvijek u nas nisu izgubili povjerenje, ali i našim naraštajima koji žele živjeti u slobodnoj i prosperitetnoj Hrvatskoj', zaključuje Mrsić.

Podsjetimo, Mrsić je već ranije kritizirao stanje u stranci i način na koji Davor Bernardić vodi SDP, a zbog svojih je istupa zaradio i opomenu pred isključenje.