MREŽA A22

Getty i Rockefeller u akciji: Iza klimatskih aktivista koji hranom napadaju muzeje i galerije stoji novac nasljednika naftnih mogula

27.11.2022 u 07:30

Bionic
Reading

Juha od rajčice na Van Goghu u Londonu, juha od graška na Van Goghu u Italiji, višednevne ulične blokade i slični primjeri građanskog neposluha novi su modus operandi klimatskih aktivista. Ove grassroots skupine smatraju, po uzoru na sufražetkinje i Martina Luthera Kinga Jr.-a, da se drugačije neće ni dogoditi promjene. Od Australije do Velike Britanije, sve te inicijative dio su Mreže A22, koju velikim dijelom financira nasljednica naftnog carstva obitelji Getty. No osim nje, i članovi naftne obitelji Rockefeller milijunima financiraju klimatske aktiviste koji se koriste sličnim nenasilnim izravnim akcijama

Klimatski aktivisti diljem svijeta posljednjih mjeseci prebacili su se u petu brzinu. Samo u posljednjih mjesec i pol oni iz inicijative Just Stop Oil bacili su juhu od rajčice na Van Goghove 'Suncokrete' u Nacionalnoj galeriji u Londonu, oni iz skupine Letzte Generation umrljali su pire-krumpirom Monetove 'Stogove sijena' u Muzeju Barberini u Potsdamu, članovi njihova talijanskog pandana Ultima Generazione zalili su Van Goghova 'Sijača' juhom od graška, a prije dva tjedna oni iz skupine Stop Fossil Fuel Subsidies zalijepili se za Warholovu 'Campbellovu juhu' u Nacionalnoj galeriji u Canberri nakon što su desetak djela 'doradili' plavim škrabotinama.

U to su se ugurale blokada nizozemske zračne luke Schiphol, ulične blokade u Berlinu i drugim njemačkim i britanskim gradovima te mnoge druge prosvjedne akcije.

Građanskim neposluhom protiv društvene tromosti

Sve ove klimatske inicijative dio su Mreže A22, koordinatora grassroot aktivističkih skupina diljem svijeta koji djeluje od 2019. godine, a pored prethodno navedenih, objedinjuje aktivističke skupine iz Švicarske, Kanade, Norveške, Italije, SAD-a, Švedske i Francuske. Njihov zajednički cilj je borba protiv klimatskih promjena, a zajednički jezik građanski neposluh.

Za razliku od mirnih prosvjeda Fridays for Future Grete Thunberg, prosvjedne akcije ovih skupina na rubu su zakona, a neki među njima, tzv. red roles, spremni su, ako je potrebno, završiti iza rešetaka za spas svijeta od klimatskih promjena. 'Mi smo Posljednja generacija. Učinit ćemo sve što je potrebno da zaštitimo našu i buduće generacije, što je naše neotuđivo pravo', piše na stranici Mreže A22.

Pripadnici organizacije Just Stop Oil oštetili su Van Goghove Suncokrete Izvor: Profimedia / Autor: Just Stop Oil / Sipa Press / Profimedia

U društvu letargije, apatije i tromosti ovi aktivisti odlučili su se za nešto smjelije akcije jer, kako kažu, sve dosadašnje taktike očito nisu bile dovoljno snažne da prodru dovoljno duboko u svijest javnosti da bi doista pokrenule promjene. I dok su ih mnogi zbog njihova 'oskvrnjivanja' umjetničkih djela prozvali vandalima, aktivisti ističu da im meta nipošto nisu umjetnička djela te da ih ne bi ni 'vandalizirali' da nisu sigurni da nemaju zaštitu, pa nijedno djelo na kraju nije oštećeno. Kako kažu, nisu tu da se svide ljudima, nego da podignu svijest o nužnosti hitnih promjena.

  • +5
Van Goghovi Suncokreti Izvor: Profimedia / Autor: ROBBERT SLAGMAN / AFP / Profimedia

Unuka naftnog tajkuna protiv fosilnih goriva

Mrežu A22 financira Climate Emergency Fund (CEF), fondacija sa sjedištem u New Yorku koju je osnovala i njezina je donatorica Aileen Getty - unuka naftnog tajkuna i glasovitog škrtca J. Paula Gettyja te jedna od nasljednica njegova naftnog bogatstva koje se broji u milijardama - s drugim donatorima, Trevorom Neilsonom, poduzetnikom koji se bavi alternativnim gorivima, i Rory Kennedy, redateljicom i kćerkom ubijenog američkog senatora Roberta Kennedyja.

'Dolazim iz poznate obitelji koja je svoje bogatstvo izgradila na fosilnim gorivima, ali sada znamo da ona ubijaju život na našem planetu. Naša je obitelj prodala tu tvrtku prije četiri desetljeća, a ja sam se zaklela da ću upotrijebiti svoje resurse kako bih poduzela sve što je u mojoj moći da zaštitim život na Zemlji', napisala je Getty u Guardianu krajem prošlog mjeseca u javnoj podršci aktivistima iz skupine Just Stop Oil koja je zalila Van Gogha juhom od rajčice.

Prošle godine na čelo fondacije došla je klinička psihologinja Margaret Klein Salamon i otkako je na toj dužnosti uspjela je prikupiti 10 milijuna dolara, pri čemu je četiri milijuna donirao Oscarom nagrađeni scenarist i redatelj Adam McKay ('Oklada stoljeća', 'Čovjek iz sjene', 'Ne gledaj gore').

CEF novac prikupljen od bogatih donatora distribuira grassroot skupinama diljem svijeta koje koriste nenasilne izravne akcije i građanski neposluh. Kako je Salamon rekla za časopis Time, CEF ne financira ništa ilegalno, nego je riječ o grantovima od 35 do 80 tisuća dolara kojima se pomaže novim aktivističkim skupinama u izgradnji organizacijske infrastrukture. Poznati međunarodni aktivistički pokret Extinction Rebellion, koji ima i svoj hrvatski ogranak, primjerice, nije imao ni opciju doniranja na svojoj internetskoj stranici dok im Salamon nije pomogla stati na noge. 'Velik dio društva nije svjestan onoga što se događa pa je posao nas aktivista da ih osvijestimo', rekla je za Time.

Pored CEF-a, postoji još jedna relativno mlada neprofitna organizacija s kojom su usko povezani nasljednici naftnog carstva te financira klimatske aktiviste diljem svijeta koji svoje akcije temelje na građanskom neposluhu. Riječ je o Equation Campaignu, koji su Rebecca Rockefeller Lambert i Peter Gill Case, oboje članovi moćne naftne obitelji Rockefeller, osnovali 2020. godine. Fondacija pomaže ljudima u borbi protiv fosilnih goriva, posebice onima koji žive u blizini rafinerija i naftovoda. Plan organizacije je u sljedećih deset godina podijeliti 30 milijuna dolara iz Rockefellerove obiteljske fondacije.

'Više od 30 godina korporativni giganti dave klimu. Želim poduprijeti one koji su na prvoj crti obrane od klimatskih promjena i bore se za našu budućnost', rekla je Rockefeller Lambert za New York Times.

Salamon iz CEF-a smatra da kritike na koje nailaze sve ove prosvjedne akcije ne utječu negativno na ostvarivanje njihova cilja, a to je povećanje svijesti o klimatskim promjenama među biračima i političarima. 'Ovo nije natjecanje u popularnosti, a akcije su generirale milijune rasprava na ovu temu', dodaje Salamon, referirajući se na akcije poduzete u muzejima i galerijama.

Ipak, kako piše Time, prema najnovijem ispitivanju javnog mnijenja u kojem je sudjelovalo tisuću ispitanika, gotovo polovica njih rekla je da zbog recentnih akcija klimatskih aktivista manje podupiru klimatski aktivizam. Nakon što je aktiviste iz skupine Letzte Generation u Njemačkoj na svojoj internetskoj stranici podržala i radikalno lijeva skupina Intervencionistička ljevica, koja je pod prismotrom njemačke tajne službe, u njemačkoj javnosti su pojedinci počeli izvlačiti paralele između ove klimatske inicijative i Frakcije crvene armije (RAF-a), upozoravajući na radikalizaciju klimatskih pokreta u zemlji.