'KAKO SE USUĐUJETE', DRUGI DIO

Za jedne 'šminkerska Greta Thunberg', a za druge glas generacije Z: Tko je Sophia Kianni, 20-godišnja savjetnica šefa UN-a za klimu

14.11.2022 u 17:46

Bionic
Reading

'Prestanite lagati', čulo se prošlog tjedna s govorničkog pulta u Šarm el Šeiku, domaćinu ovogodišnje klimatske konferencije COP27, dok je u auditoriju sjedila sama svjetska politička krema. Ključna je to poruka koju je političarima na svih šest službenih jezika UN-a uputila 20-godišnja aktivistkinja Sophia Kianni, glas generacije Z na ovogodišnjem COP-u. U samo dvije godine ova mlada Amerikanka podrijetlom iz Irana uspjela se iz sljedbenice Grete Thunberg prometnuti u savjetnicu glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa

'Prestanite lagati', riječi su koje je svjetskim čelnicima prošlog utorka na klimatskoj konferenciji u Egiptu na šest jezika uputila Sophia Kianni, najmlađa savjetnica za klimatske promjene glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa.

Izrekla ih je simbolično na svih šest službenih jezika UN-a, na taj način osiguravši da njezina poruka ne ostane 'izgubljena u prijevodu' te da dopre do što većeg broja ljudi. Govor ipak nije ni približno odjeknuo svijetom kao Gretin 'How dare you' 2019. te je, prema mišljenju mnogih na društvenim mrežama, samo njegova bljedunjava kopija. Ali se o Kianni govori puno više nego prije.

Misao vodilja ove mlade aktivistkinje upravo je osvještavanje ljudi diljem svijeta o klimatskim promjenama, a koji zbog jezične barijere nisu dovoljno upoznati s 'ozbiljnošću klimatske krize'. Zbog toga je prije dvije godine osnovala neprofitnu organizaciju Climate Cardinals, čiji program provodi 8000 mladih volontera iz više od 40 zemalja svijeta prevodeći dokumente, članke i spise vezane uz klimatsku krizu na više od sto jezika.

  • +2
Sophia Kianni Izvor: Profimedia / Autor: Kimberly White / Getty images / Profimedia

Kianni je 2020. proglašena Viceovom najmlađom osobom godine te mladom istraživačicom National Geographica, a godinu kasnije našla se na popisu Vogueovih najutjecajnijih mladih ljudi.

Riječ je o američkoj i 'šminkerskoj' verziji Grete Thunberg, u potpunosti drugačijeg imidža od švedske kolegice. Na društvenim mrežama nerijetko je prozivaju zbog šminke koja nije 'usklađena s onim što propovijeda' i 'oskudnog' načina odijevanja, odnosne kratke suknje koja je postala njezin zaštitni znak.

Na COP-u se pojavila u plavoj minici, što je odmah podiglo prašinu na društvenim mrežama. Dok dio javnosti smatra da takav način odijevanja nije primjeren ozbiljnim manifestacijama jer 'odvraća pažnju' s glavne teme, drugi je podržavaju u njezinu mladenačkom i slobodnjačkom pristupu 'poslovnoj' modi.

Prije samo četiri godine Kianni se kao srednjoškolka priključila pokretu Grete Thunberg Fridays for Future u sklopu kojeg školarci diljem svijeta petkom prosvjeduju zbog klimatskih promjena, da bi 2019. postala jedna od organizatorica klimatskog štrajka mladih i radila na strategiji za američki ogranak pokreta Fridays for Future. Iste godine je na neko vrijeme pauzirala školovanje da bi s aktivističkom skupinom Extinction Rebellion (čiji nije bila član) okupirala ured predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi i štrajkala glađu.

Kianni je rođena 2001. godine u McLeanu u američkoj državi Virginiji, u kojem je živjela s ocem, majkom i mlađom sestrom. Aktivizmom se počela baviti nakon što je, dok je još išla u osnovnu školu, posjetila majčinu rodbinu u Teheranu. Kad je shvatila da nitko od njezine rodbine u Iranu uopće nije čuo za klimatske promjene o kojima je ona redovito slušala u školi u SAD-u, uz pomoć majke, koja je govorila farsi, informirala ih je o klimatskim promjenama. Kako je uspjela ljude na drugom kraju svijeta osvijestiti o tome samo prevodeći informacije na njihov jezik, to ju je kasnije ponukalo da pokrene program Climate Cardinals.

Po završetku srednje škole upisala se na Sveučilište u Indiani, a godinu kasnije prebacila se na Sveučilište Stanford, na kojem studira klimatologiju.