obljetnica 9/11

Moskva nudi Washingtonu suradnju protiv terorizma

11.09.2021 u 18:29

Bionic
Reading

Rusija je u subotu, prilikom obilježavanja 20. godišnjice 11. rujna 2001. izjavila da je spremna na ponovnu suradnju sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorizma.

Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov je izjavio da Rusija žaluje zajedno sa Sjedinjenim Državama i da je Moskva spremna za nastavak dijaloga koji su vodili ministri vanjskih poslova dviju sila 2018. i 2019. o borbi protiv terorizma.

"Ruska strana je sprema ponovo pokrenuti te razgovore. To je naš prirodni prioritet", napisao je Antonov na Facebooku ruskog veleposlanstva unatoč kompliciranim bilateralnim odnosima dviju zemalja.

"Moramo ostaviti po strani sve sporove i surađivati u korist sigurnosti i napretka, ne samo za Rusiju i Sjedinjene Države, već za čovječanstvo", dodao je.  

On je izrazio zahvalnost Rusije Sjedinjenim Državama na razmjeni informacija koja je omogućila sprečavanje atentata u Sankt Peterburgu 2017. i 2019. godine.  

Već napeti odnosi Rusije i Sjedinjenih Država, dodatno su se pogoršali kada je Joe Biden, nakon što je postao predsjednik u siječnju 2020. pojačao pritisak na Kremlj.

U svibnju je Rusija proglasila Sjedinjene Države "neprijateljskom" zemljom.

Rusija je u petak objavila da je pozvala na razgovor veleposlanika Sjedinjenih Država kako bi mu pružila "nepobitne dokaze" o kršenjima koja su počinili američki tehnološki divovi prije ruskih parlamentarnih izbora što će se održati u rujnu.