BEZ OZLIJEĐENIH

MORH prešutio napad na hrvatske vojnike u Afganistanu?

06.11.2013 u 22:05

Bionic
Reading

Vlada će danas na redovnoj sjednici raspravljati o Izvješću o sudjelovanju Oružanih snaga RH u Afganistanu i donijeti formalnu odluku o nastavku sudjelovanja u toj misiji. Ono što je najzanimljivije u izvješću je opis događaja iz svibnja ove godine o kojem hrvatska javnost do sada nije bila obaviještena, piše Glas Slavonije

Patrola Afganistanske narodne armije (ANA), u kojoj je bilo i osam pripadnika OSRH u svojstvu mentorskog tima, napadnuta je nakon uništavanja improvizirane minske naprave. Kako se navodi u Izvješću, napadači su po patroli otvorili puščanu vatru uz upotrebu projektila. Pripadnici ANA-e uzvratili su vatrom, a na kraju su se svi sretno vratili u bazu, bez stradalih. Naši vojnici tijekom incidenta nisu upotrijebili oružje.

Osim ove situacije o kojoj se do sada nije znalo, u Izvještaju je još jedan događaj koji je važno spomenuti. Jedan od pripadnika kontingenta nije dobio zadovoljavajuću ocjenu za izvršenje svojih zadaća, nakon čega je vraćen u Republiku Hrvatsku. To je jedini takav slučaj zabilježen u razdoblju od travnja prošle do travnja ove godine. Ne navodi se jesu li protiv pripadnika OS-a zbog toga poduzete daljnje disciplinske mjere u Hrvatskoj.

Više pročitajte OVDJE.