EUROPA JE JEDNAKOST

Mladi Hrvati i Srbi u Karavani prijateljstva

12.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Nove generacije Hrvata i Srba pripremaju teren za miroljubivu budućnost regije, u čemu im Programom prekogranične suradnje pomaže Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). Zahvaljujući energičnim organizatorima i privlačnom konceptu, program potpomognut IPA fondovima Europske unije već je u svojoj trećoj od ukupno pet faza, izvještava portal Southeast European Times čiji je sponzor Američko zapovjedništvo u Europi

'Mladi posjeduju kumulativne kapacitete i hrabrost da otvore teška poglavlja iz ratne prošlosti, da govore o njima i da nam pruže demistificirane stranice povijesti i zauvijek naučene lekcije, s obzirom na to da je upravo to svrha povijesti', rekao je za SETimes Đorđe Bojović, programski asistent u Odjelu za ljudska prava YIHR-a u Beogradu.

Prekogranična suradnja u okviru ovog programa obuhvaća osam gradova: Osijek, Vukovar, Slavonski Brod i Pakrac u Hrvatskoj te Suboticu, Apatin, Šid i Bačku Palanku u Srbiji. Nakon temeljnog treninga za 24 mladih aktivista održanog tijekom travnja, skupina je kao dio druge faze projekta realizirala putovanje Karavana prijateljstva.

'Aktivisti su obišli sve gradove u Srbiji i Hrvatskoj u kojima se provodi projekt želeći naglasiti teme koje su važne i specifične za svaku pojedinu zajednicu. U Šidu smo odali počast Miroslavu Milenkoviću, rezervistu JNA koji se ubio 1991. jer nije želio sudjelovati u napadu na Vukovar. U Vukovaru smo se usredotočili na pitanje odvojene nastave u školama i etničke podjele javnih sadržaja', rekao je Bojović.

Tvrdo ukorijenjene predrasude

Suzbijanje predrasuda nije nimalo jednostavna zadaća. Prema studiji Mladi u vremenu krize, koju je 2013. proveo Institut za društvena istraživanja iz Zagreba, Srbi su treća najslabije prihvaćena etnička skupina među mladima u Hrvatskoj, iza Roma i Albanaca. Studija beogradskog Instituta za istraživanje kulturnog razvoja, provedena u otprilike istom vremenskom razdoblju, pokazala je sličan obrazac i među mladim Srbima. Interakcija s Hrvatima treća je najmanje poželjna, nakon Albanaca i Roma.

Treća faza projekta započela je u rujnu. U njoj sudionici projekta surađuju s lokalnim aktivistima u njihovim zajednicama. Posljednje dvije faze uključivat će javna događanja posvećena ljudskim pravima, pravima manjina, mehanizmima zaštite ljudskih prava u EU-u te organizaciju koncerta u Beogradu.

Stjecanje iskustava i upoznavanje novih ljudi potencijalno je najkorisniji dio programa, rekla je za SETimes Biljana Gaća, aktivistica projekta iz Vukovara u Hrvatskoj. Gaća kaže kako različita stajališta iznesena na forumu utiru put boljem razumijevanju i većoj kreativnosti, 'istovremeno šireći horizonte i suzbijajući predrasude'.

Ranijih godina, stručnjaci su opetovano ponavljali svoje mišljenje kako će mladi iz regije preokrenuti tijek stvari.

'S vremenom dolazi do generacijskih promjena. Nadamo se da će nove generacije zauzeti pragmatičan odnos prema politici, možda i bolji nego što imaju današnje generacije', rekao je za SETimes Sandro Knezović, znanstveni suradnik na zagrebačkom Institutu za razvoj i međunarodne odnose.

Cijeli članak SETimesa možete pročitati ovdje