MILANOVIĆ O DOJMOVIMA IZ BRUXELLESA

'Mislim da ćemo se dobro snaći, ali ne na onaj način, nego radom"

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.01.2012 23:49
  • Objavljeno 30.01.2012 u 23:42
Milanović i Barroso

Milanović i Barroso

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ugovor o fiskalnoj stabilnosti, koji je u ponedjeljak dogovoren na summitu čelnika EU-a, još se ne tiče izravno Hrvatske ali će je se ticati u budućnosti, izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je na summitu EU-a sudjelovao kao promatrač.

"Danas je dogovoren tekst o fiskalnoj stabilnosti i bit će potpisan u ožujku. On se Hrvatske još izravno ne tiče, ali će je se itekako ticati u budućnosti", rekao je Zoran Milanović novinarima nakon završetka summita.

"To je nešto što će se na Hrvatsku definitivno odnositi u budućnosti. O tome u Hrvatskoj moramo razgovarati, a raspravu o tome još nismo pokrenuli", rekao je Milanović dodajući da su nacionalni dugovi i proračunski deficiti "ono što nas muči na ovaj ili onaj način i da ćemo to morati rješavati".

Čelnici Europske unije postigli su u ponedjeljak navečer u Bruxellesu dogovor o fiskalnom paktu, koji će potpisati 25 od 27 zemalja članica, sve osim Velike Britanije i Češke. Odluka o sklapanju međuvladina ugovora o fiskalnoj disciplini donesena je na summitu 9. prosinca prošle godine. Tada su na to pristale sve članice osim Velike Britanije, a sada se Londonu pridružila i Češka.

Premijer Milanović je rekao da sudjelovanje Češke još nije sigurno zbog komplicirane ustavne procedure.

U fiskalnom paktu zemlje potpisnice će se obvezati da će voditi uravnoteženu proračunsku politiku, zaustaviti rast dugova i početi ih smanjavati. Odredbe da će strukturni proračunski manjak ne smije prelaziti 0,5 posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a zemlje članice trebale bi ugraditi u svoje ustave ili u zakone koje imaju ustavnu snagu. U slučaju kršenja dogovorenih pravila slijedile bi kazne.

Premijer Milanović je rekao da je tijekom summita imao prilike razgovorati s europskim kolegama "za stolom i oko stola". "Neću upotrijebiti riječ lobiranje, jer je to kriva riječ, ovdje se ne bavimo lobiranjem, ali razgovarali smo i o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora jer nam je u interesu da to bude gotovo što prije", rekao je.

Milanović je rekao da sa sastanka nosi "dobar dojam". "Mislim da ćemo se mi dobro snaći, ali ne snaći na onaj način, nego snaći se radom", rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi