PRIRODNE NEPOGODE

Ministrica Vučković obišla poljoprivredna područja u Varaždinskoj županiji stradala u nevremenu

29.06.2023 u 18:29

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je u četvrtak poljoprivredne površine u Varaždinskoj županiji koje su prošli tjedan stradale u jakom nevremenu s kišom, tučom i vjetrom te je poručila da Vlada poduzima niz mjera za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda.

U obilasku stradalih poljoprivrednih površina, uz ministricu Mariju Vučković bili su i varaždinski župan Anđelko Stričak, načelnici pogođenih općina te poljoprivrednici čiji je su površine stradale u prošlotjednom nevremenu.

Poručivši kako Vlada RH poduzima niz mjera kako bi spriječila, ali i ublažila posljedice prirodnih nepogoda, Vučović je u Petrijancu izjavila da je "Ministarstvo poljoprivrede ove godine sufinanciralo nabavku srebrnog jodida za aktiviranje prizemnih generatora u svrhu obrane od tuče, onako kako je to nadležno tijelo, DHMZ predložio”.

Najugroženije su bile općine Sračinec, Petrijanec i Maruševec, gdje je tuča nanijela velike materijalne štete na poljoprivredi, poljoprivrednom i građevinskom zemljištu, građevinama, opremi te javnoj infrastrukturi i prometu.

Ministrica je napomenula kako sada moraju pričekati sve unose u registar šteta.

„Mi ćemo pokušati naša sredstva učiniti dostupnima prije. Već smo imali jedan program u savjetovanju – planirali smo, sukladno mogućnostima državnog proračuna, 4 milijuna eura dodatne pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli posljedice poplava, a sad ćemo taj program nastojati nadograditi”, naglasila je Vučković.

Procjenjuje se da su nastale štete od 30 do čak 100 posto, a sukladno zahtjevima načelnika Petrijanca, Sračinca i Maruševca, župan Stričak proglasio je prirodnu nepogodu tuča za cjelokupno područje općine Petrijanec, cjelokupno područje općine Sračinec te za katastarsku općinu Donje Ladanje u Općini Maruševec.

Stričak: Ovo je treća elementarna nepogoda od početka godine

"Ovo je treća elementarna nepogoda koju moram proglasiti ove godine. U svibnju sam morao proglasiti čak dvije prirodne nepogode – od poplava te klizanje, tečenje odronjavanje i prevrtanje zemljišta. Sveukupna šteta od te dvije prirodne nepogode je, prema prvim procjenama 40.945.899,79 eura. Tome sada, nažalost, treba pribrojiti i štetu od ove treće nepogode u iznosu od 2.250.000 eura", rekao je Stričak.

U Općini Petrijanec najveće štete

Općina Petrijanec zabilježila je najveće štete u prošlotjednom nevremenu, procijenjene na 1.500.000 eura. Štete su zahvatile poljoprivredne kulture poput kukuruza, pšenice, raznog povrća i ostalih usjeva, kao i voćnjake.

Također, oštećena je poljoprivredna infrastruktura, uključujući plastenike, staklenike i stambene objekte.

Općina Sračinec procjenjuje štetu u iznosu od 500.000 eura, a štete su do 70 posto. Štete su zabilježene na poljoprivrednim kulturama poput kukuruza, pšenice, buče, ječma, povrća i voćnjaka. Oštećeni su i plastenici, staklenici te građevine s štetom od 40 posto.

U Donjem Ladanju, općini Maruševec, procijenjena šteta iznosi 250.000 eura. Oštećenja su zabilježena na poljoprivrednim kulturama i voćnjacima u rasponu od 30 do 50 posto.

Danijel Patrčević iz uljare Agroprom Patrčević rekao je da su štete jako velike te će urod biti znatno manji, što će utjecat na količinu bučina ulja, kojeg neće nestati, ali će ga biti znatno manje.