LORENCIN I OSTOJIĆ

Ministri u Valbandonu umjesto na sjednici: Ovdje je ugodnije

16.05.2013 u 14:42

Bionic
Reading

U Valbandonu se održava konferencija čelnika policija uoči turističke sezone. U uvodnom govoru ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da mu je tamo ugodnije nego na sjednici Vlade. Ipak, tvrdi da to nije jedini razlog zašto je došao u MUP-ovo odmaralište na konferenciju umjesto na sjednicu u Banske dvore...

'Moram reći da je ovo bila vrlo važna tema i to je razlog zašto smo nas dvojica ministara bili ovdje. Ja vjerujem da i vi razumijete da je sigurnost i turizam, ovakva konferencija, potpisivanje ovolikih sporazuma bio prioritet, i to je nešto što je bila moja odluka', objasnio je Ostojić.

Turizam je jedan od najkonkurentnijih sektora u Hrvatskoj, objasnio je svoje razloge ministar turizma Darko Lorencin. Kaže da je organizacija i omogućavanje sigurnog odvijanja turističke sezone jedan od visokih prioriteta.

'Imamo naše zamjenike koji jako dobro obavljaju posao i mi smo procijenili da je itekako bitno biti danas ovdje', zaključio je Lorencin.

U sklopu 8. Konferencije čelnika policije uoči ovogodišnje turističke sezone koja je danas započela u Valbandonu i na kojoj uz predstavnike MUP-a sudjeluju i čelnici te predstavnici policija 13 europskih zemalja, potpisan i memorandum o međunarodnoj suradnji tijekom turističke sezone između zemalja sudionica projekta.

Tom je prigodom istaknuto kako je Hrvatska sigurna zemlja s time da će se i ove godine za još veću sigurnost u sezoni pobrinuti, uz hrvatske, i šezdeset policijaca iz drugih zemalja.
‘Sigurnost je jedan od glavnih razloga zašto turisti dolaze i ponovno se vraćaju na Jadran’, ustvrdio je ministar Ostojić te podsjetio kako je prošle godine u Hrvatskoj bilo nešto više od 50 stranih policajaca, a vjeruje da će iduće godine boraviti i policajci s drugih kontinenata.

Međutim, istaknuo je, neovisno o tome nitko ne može garantirati apsolutnu sigurnost i to bi, smatra, ‘bila pogrešna poruka’.

‘Jedina činjenica je ta da smo dosad rješavali sve incidente i da upravo zahvaljujući ovakvoj suradnji imamo jednu sigurno okruženje’, poručio je Ostojić.
Ustvrdivši kako je Ministarstvo turizma osiguralo 200 tisuća kuna za plaćanje smještaja i pokrivanje troškova boravka stranih policajaca u Hrvatskoj, ministar Lorencin kazao je kako je sigurnost jedan od ključnih hrvatskih resura te jedan od osnovnih preduvjeta za uspješno odvijanje turističke djelatnosti.

‘Unatoč svim ljepotama, turisti se žele osjećati sigurnima i biraju destinacije gdje se tako i osjećaju. Zahvaljujući hrvatskoj policiji Hrvatska spada u sam vrh respektivnih zemalja’, rekao je Lorencin.
Dodao je kako dodavši danas potpisani sporazum i memorandum pružaju i dodatni opći dojam sigurnosti.

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić podsjetio je kako se ovaj projekt policijske suradnje provodi od 2006. godine, te da je od tada u Hrvatskoj na razmjeni bilo 250 inozemnih policajaca.
U protekle dvije godine za vrijeme zimske sezone 27 hrvatskih policajaca boravilo je u Austriji, Sloveniji i Italiji, a inozemni turisti u Hrvatskoj, istaknuto je, imaju isključivo pozitivne reakcije na ovaj projekt.
Na novinarski upit kako komentira MUP-ove statistike da je od 2001. do danas proglašen najlošijim ministrom policije, Ostojić je odgovorio kako je točno i da je proglašen najboljim ravnateljem policije u povijesti, ali najgorim ministrom.

‘Postavlja se pitanje što tu ne štima. Naime, 2000. godine imali smo 101 ubojstvo, a danas 51, pa možda da vi objasnite kako statistika može dati takav podatak. Ne možete jednostavno uspoređivati različite podatke’, izjavio je novinarima.