TKO SPUTAVA INVESTICIJE?

'Ministri nisu u svađi, već župan Sanader ignorira zakone'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.02.2013 11:28
  • Objavljeno 27.02.2013 u 11:28
Ante Sanader

Ante Sanader

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Povodom teksta na tportalu 'Svađa ministara zaustavila sva ulaganja u Splitsko-dalmatinskoj županiji', u kojem se navodi kako iako je novi Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije na čekanju jer su se dva ministarstva (gospodarstva i zaštite okoliša) sukobila oko četiri predviđene lokacije za vjetroelektrane na planinama Dinari i Svilaji. Reagirali su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode gdje problem s Prostornim planom Splitsko-dalmatinske županije tumače kao pokušaj tamošnje lokalne vlasti da zaobiđe ili ignorira zakonsku proceduru

Također, iz okolišnog ministarstva su poručili da je misija ministra Zmajlovića aktivirati u svom resoru sve alate koji su mu na raspolaganju kako bi se pokrenule, ubrzale, pojednostavile i potaknule investicije u skladu sa standardima zaštite prirode i okoliša.

U samom vrhu te liste prioriteta je poticanje investicija u obnovljive izvore energije, stoji dalje u reagiranju na tekst na tportalu

Iz Ministarstva zaštite okoliša ističu kako imaju isti cilj kao i ministar gospodarstva, ali i cijela Vlada.

'U svom resoru ministar Zmajlović čini sve da se poboljša investicijska klima, da se ukinu nepotrebne administracijske procedure, pojednostave, ubrzaju i pojeftine procesi ishođenja dozvola ili odobrenja iz segmenta zaštite okoliša i prirode vodeći se pritom jedino i isključivo postulatima održivog razvoja. Ekonomija i ekologija moraju i mogu ići zajedno, to ćemo dokazati i kroz nove Zakone poput Zakona o zaštiti prirode koji sutra dolazi na Vladu. A u uređenoj državi, budućoj članici EU-a, zakoni se moraju poštivati', navode iz okolišnog resora.

Problem s Prostornim planom Splitsko-dalmatinske županije tumače kao pokušaj tamošnje lokalne vlasti da zaobiđe ili ignorira zakonsku proceduru, što je po njima samo pokazatelj koliko je regionalna i lokalna vlast spremna prihvatiti pravila igre uređenih država.

'Prilikom dostave prijedloga izmjena prostornog plana, Županiji je od strane Ministarstva zaštite okoliša i prirode izdano mišljenje da je projekt vjetroelektrana moguć bez provedbe procjene utjecaja na ekološku mrežu ukoliko se u istim kapacitetima izmjesti na alternativnu lokaciju izvan područja ekološke mreže. Ukoliko se ostaje u predloženim kapacitetima na ranije utvrđenoj lokaciji unutar ekološke mreže, potrebno je izraditi procjenu utjecaj na ekološku mrežu', stoji u objašnjenju.

Nakon naputka Ministarstva par mjeseci kasnije, u završnom nacrtu plana, Županija im je dostavila izmjene u kojem su povećani kapaciteti u odnosu na prvotno planirane i koji su ponovno vraćeni na područje ekološke mreže. Takav potez, tvrde u Ministarstvu, ne mogu prihvatiti bez odgovarajuće, zakonski propisane procjene utjecaja na ekološko mrežu. Zaključuju stoga kako je namjera vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji jasna – izigrati proceduru. Prebacivanje krivice na ministarstvo ili izmišljanje nepostojećih sukoba neprihvatljiva je razina komuniciranja u predizborno ili bilo koje drugo doba, zaključili su u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!