VLADIN 'ANTIINVEST'

Svađa ministara zaustavila sva ulaganja u Splitsko-dalmatinskoj županiji!

26.02.2013 u 14:02

Bionic
Reading

Pet ministara se u ponedjeljak u velikom stilu prošetalo kroz Split, satima predstavljajući Vladin program ProInvest i razbacujući se velikim obećanjima o investicijama koje samo što nisu sletjele u Hrvatsku, a u isto vrijeme su sami izravno zakočili sva ulaganja upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to barem na nekoliko mjeseci

Novi Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije, naime, trebao je biti usvojen u ožujku ili travnju, no to se neće dogoditi jer su se dva ministarstva (gospodarstva i zaštite okoliša) sukobila oko četiri predviđene lokacije za vjetroelektrane na planinama Dinari i Svilaji. Jedni traže da se pogoni izbace iz plana, drugi ih obavezno žele zadržati, a bez obiju suglasnosti dokument ne može biti usvojen.

Dok se u Zagrebu svađaju oko vjetrenjača, na terenu je zaustavljeno sve ostalo: bez novog Prostornog plana nema početka izgradnje zdravstveno-turističkog kompleksa u Nerežišćima na Braču vrijednog oko 350 milijuna eura i hotelskih kompleksa u Sutivanu na Braču (400 milijuna eura) i Sućurju na Hvaru (250 milijuna eura), iako su sva tri vrlo blizu realizacije, a do daljnjega neće biti ništa ni od velikih investicija u energetici u ovoj županiji. A splitski urbanisti vodili su se upravo Vladinim napucima, pa su planirali veliku termoelektranu na plin kod Peruče (500 milijuna eura), hidroelektrane u Trilju (500 milijuna) i Hrvacama (600 milijuna), zatim čak 29 lokacija za vjetroelektrane i dvadesetak za velike solarne elektrane...

Ukupno, računa se da bi se samo u deset najizglednijih projekata u bliskoj budućnosti otvorio prostor za investiranje oko 2,9 milijardi eura. Dakako, nije realno da se baš svi planovi ostvare, no za tri turistička kompleksa na Braču i Hvaru već postoje ulagači spremni odmah započeti s poslom. Čak i za četiri sporna polja za vjetroelektrane, oko kojih se Vrdoljak i Zmajlović nadmudruju, nekoliko tvrtki - među kojima je i hrvatski Končar - imaju spremna prethodna elektroenergetska odobrenja, obavljena prethodna istraživanja, postavljene mjerne stupove i izrađene analize za studije utjecaja na okoliš. A svako od četiri polja donosi ulaganje u prosjeku od 80 milijuna eura.

Vjetroelektrane na Dinari i Svilaji bile su planirane i u Prostornom planu iz 2002. godine, no u međuvremenu je to područje ušlo u sustav široke ekološke mreže Natura, u kojoj gradnja nije zabranjena - no može se ograničiti. Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović odmah je zauzeo najrestriktivniji stav, dok se Vrdoljak suprotstavio i tražio da se dozvoli nastavak investicija koje su de facto već započete.

U Splitu su potpuno nemoćni jer im trebaju obje suglasnosti, pa apeliraju na Vladu da se barem dogovori između sebe: neka izbaci vjetroelektrane iz Plana ili neka ih zadrži, samo da se nekakva odluka donese...

Nažalost, čini se da je već prekasno: dragocjeno vrijeme je izgubljeno, a lokalni izbori se bliže, pa će usvajanje Prostornog plana gotovo sigurno morati čekati rujan i uspostavljanje nove vlasti u svim općinama i gradovima, kao i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Naime, nakon što se dva ministarstva dogovore, prijedlog plana treba se poslati na očitovanje svim gradovima i općinama i za to je potrebno najmanje mjesec dana, potom se suglasnost traži i od Ministarstva prostornog uređenja, a na koncu ga usvaja Županijska skupština. Posao je gotovo nemoguće odraditi do svibnja, lokalna vlast će do tada već biti raspuštena.

Tako, naravno, nije trebalo biti: Vrdoljakovo i Zmajlovićevo ministarstvo po zakonu su se trebali usuglasiti se i očitovati do 5. veljače, dakle prije gotovo mjesec dana.

U isto vrijeme dok se ministar gospodarstva na skupu u Splitu zgražao nad tromom administracijom, njegova vlada ponašala se kao u kakvom Kafkinom romanu. Upitali smo Vrdoljaka hoće li konačno riješiti ovaj problem, pa se najprije okomio na vlast u Splitsko-dalmatinskoj županiji 'jer su joj trebale godine da konsenzusom dođe do novog Prostornog plana', no potom je ipak obećao reakciju.

'Riješit ćemo to brzo', dobacio nam je u hodu, očito je da je tek u Splitu postao svjestan situacije.

Potpredsjednika Vlade Branka Grčića u Splitu smo također zamolili za komentar, no kod njega je, po svemu sudeći, već nastupila predizborna kampanja: 'Ako vas zanima nešto oko Prostornog plana, obratite se županu Anti Sanaderu', odlučno će Grčić.

Sanader nije imao puno toga reći. 'Svi znamo u čemu je problem, dva ministarstva imaju različite stavove. Ne znam zašto vas je potpredsjednik Vlade Grčić uputio na mene, po njegovoj izjavi ispada da sam ja šef dvama ministarstvima. Eto, drago mi je', kazao nam je splitsko-dalmatinski župan.