ODBACUJU OPTUŽBE

Ministarstvo zdravstva: Novac za rijetke i teške bolesti nećemo trošiti u druge svrhe

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 09.04.2019 18:30
  • Objavljeno 09.04.2019 u 18:30
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva u utorak je odbacilo optužbe da se novac prikupljen na posebnom uplatnom računu za liječenje rijetkih i teških bolesti namjerava trošiti u druge svrhe, poručivši kako će ta sredstva u iznosu od oko 1,5 milijuna kuna biti utrošena striktno namjenski i transparentno, o čemu će javnost biti informirana

Udruga roditelja vitalno ugrožene djece "Kolibrići" optužila je u utorak ministra zdravstva Milana Kujundžića da novce koje su građani prikupili za lijek Spinrazu namjerava potrošiti u druge svrhe, zbog čega mu se, kažu, ne smije dozvoliti da upravlja Fondom za inovativne terapije.

Iz prozvanog Ministarstva podsjećaju da je uplatni račun za prikupljanje donacija za posebno skupe lijekove otvoren u prosincu 2017., a sredstva na tom računu prikupljaju se uplatama pravnih i fizičkih osoba.

U priopćenju naglašavaju i kako je Ministarstvo krovno regulatorno tijelo za područje zdravstva u Hrvatskoj koje u svom radu poštuje pravila medicinske struke, a samo ne propisuje i ne odobrava liječenje. Odluku o tome koji će se lijekovi financirati ne donosi Ministarstvo, već će se iz sredstava koja su prikupljena financirati samo oni lijekovi i načini liječenja za koje se od strane medicinske struke procijeni da su stručno i medicinski opravdani i indicirani. Povjerenstvo kontinuirano radi, analizira pojedinačne slučajeve pacijenata, te zasjeda više puta mjesečno, ističu u priopćenju.

Napominju da su o iznosu koji je prikupljen putem uplatnog računa mediji redovito obavještavani te da je stanje na tom računu 28. ožujka bilo 1.523.338,76 kuna, a zadnja uplata zaprimljena je 20. ožujka.

Sredstva će biti utrošena striktno namjenski i transparentno

"Sredstva s tog računa još nisu utrošena, a bit će utrošena striktno namjenski i transparentno, o čemu će javnost također biti informirana. Navedeni račun, sukladno praksi u drugim europskim državama, samo je pomoćni način prikupljanja sredstava za skupe lijekove", poručuju iz Ministarstva.

Naglašavaju da navedeni račun nipošto nije glavni izvor financiranja liječenja posebno skupim lijekovima te ga ne treba miješati s Fondom za posebno skupe lijekove koji postoji od 2005. i koji se u cijelosti financira iz državnih sredstava.

Fond za skupe lijekove ustanovljen je u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje još 2005., kada je iznosio samo 23 milijuna kuna. Od tada sredstva dostupna za financiranje posebno skupih lijekova višestruko su povećana, pa je tako u 2015. bilo osigurano oko 747,4 milijuna kuna, u 2016. oko 933,5 milijuna kuna, u 2017. oko 1,15 milijarde kuna, a u 2018. godini 1,46 milijarde kuna (što je za 27 posto više u odnosu na utrošena sredstva u 2017.), navodi Ministarstvo.

Poručuju da se kontinuirano povećanje sredstava Fonda za skupe lijekove HZZO-a radi upravo s ciljem da se građanima Hrvatske, kako bolesnoj djeci, tako i odraslima, u okviru postojećih mogućnosti učini dostupnim što širi spektar novih skupih načina liječenja te da HZZO vrlo brzo uvrštava na listu dokazano učinkovite lijekove, a neki skupi lijekovi dostupni su hrvatskim građanima i ranije nego u znatno bogatijim europskim državama.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!