CIMER NIKADA NIJE ČISTIO

Ministarstvo se oglasilo o famoznom savjetniku Milanke Opačić

30.04.2014 u 15:37

Bionic
Reading

Ministarstvo socijalne politike i mladih objasnilo je kako se tvrtka Calesco d.o.o., čiji je vlasnik savjetnik ministrice Milanke Opačić, nije nikada bavila poslovima čišćenja te da njezin vlasnik Damir Cimer, koji sudjeluje u projektu outsourcinga, nikako ne bi mogao sudjelovati na natječaju za dobivanje poslova čišćenja

'Što se tiče navoda da bi gospodin Cimer, kao osoba koja koordinira radnim skupinama kod provođenja reformi koje obuhvaćaju i outsourcing usluge čišćenja, mogao imati prednost kod raspisivanja natječaja za izdvajanje te djelatnosti iz javnog sektora, to je potpuna neistina. Da gospodin Cimer i danas da otkaz u državnoj službi i bavi se privatnim poslom, odredbe Zakona o javnoj nabavi su takve da bi – s obzirom na prethodni angažman u državnoj službi - odmah bio eliminiran iz daljnjeg natječaja. Nadalje, tvrtka nema zaposlenih i nikakvog iskustva u poslovima čišćenja te bi i po toj osnovi bila eliminirana iz daljnjeg natječaja', kažu u Ministarstvu.


Dodaju da činjenica što je, osim konzultantskih poslova, tvrtka registrirana na još pedesetak djelatnosti, među kojima je i čišćenje, česta praksa poduzetnika prilikom osnivanja tvrtke.

'Napominjemo da svojim konzultantskim poslovima Damir Cimer nikada nije, na bilo koji način, oštetio državni proračun, nije bio u sukobu interesa, niti je učinio išta nezakonito u smislu Zakona o državnim službenicima', zaključuju.

U Zakonu o državnim službenicima u članku 32. stoji: 'Državnom službeniku nije dozvoljeno otvaranje obrta ili osnivanje trgovačkog društva ili druge pravne osobe u području djelatnosti na kojem je zaposlen kao državni službenik, odnosno u području djelatnosti koje je povezano s poslovima iz djelokruga tijela u kojem je zaposlen.'

Iako se ne bavi čišćenjem, ovaj 34-godišnjak bavi se prodajom svojih konzultantskih usluga. Znanja i iskustva koja je stekao radeći kao državni službenik prodavao je preko svoje tvrtke.

'Angažirao me OECD (međunarodna organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak) kako bih držao predavanja, primjerice u Crnoj Gori, koja se temelje na iskustvima Hrvatske vezana za usklađivanje zakona sa zakonima EU-a i njihovom konkretnom primjenom. To je jako važno za one koji se pripremaju za ulazak u Europsku uniju', kazao je Cimer za 24 sata.

S obzirom na različite interpretacije Zakona o državnim službenicima, ovaj čvor moglo bi razriješiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.