veliki jaz

Ministarstvo pravosuđa: Ako bi dignuli plaće naše bi čistačice imale 400 eura više od ostalih spremačica

23.06.2023 u 17:25

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa i upravo najavilo je kako će Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama, kojim se reformira sustav plaća u tom sektoru, biti prihvaćen na Vladi sljedećega tjedna te istaknulo da je u javnom savjetovanju o prijedlogu tog zakona, pristiglo 578 komentara

Dodali su kako je javno savjetovanje o prijedlogu zakona trajalo do četvrtka, a tijekom njega postavljeno je više od tisuću pitanja o novom sustavu plaća “Novim se zakonom uvodi sustav od 16 platnih razreda koji će zamijeniti postojeći sustav koeficijenata i dodataka na plaću, napominju iz Ministarstva i dodaju kako im je cilj smanjiti broj kategorija radnih mjesta za oko 600 te dodatke vrednovati kroz koeficijente složenosti poslova.

Poručili su da je zakon dio reforme sustava plaća, koja će se nastaviti provoditi u nekoliko koraka, a da je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću samo jedan od njih. “Nastavak aktivnosti očekuje se provoditi u socijalnom dijalogu", napominje Ministarstvo i poziva na suradnju, povjerenje i strpljenje svih državnih i javnih službenika i namještenika do donošenja novih Uredbi krajem ove godine.

Zahtjeve Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, organizatore štrajka u pravosuđu, nazvali su parcijalnim rješenjem suprotnim ciljevima reforme i ovog zakona, jer bi ono dovelo do još većeg nesrazmjera u plaćama u tim službama.

“Prihvaćanjem njihova zahtjeva, u procesu donošenja novog sustava plaća koji će riješiti nastale nesrazmjere, za 300 odnosno 400 eura povećale bi se plaće svim službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelim, ističe Ministarstvo i dodaje kako bi takvo povećanje stvorilo još veći jaz u sustavu plaća.

Tako bi primjerice, tvrde, spremačice u pravosudnim tijelima imale 300 do 400 eura veću plaću od spremačica u drugim tijelima državne uprave.

  • +4
Štrajk na sudovima Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić