zakonit štrajk

Ministarstvo pravosuđa nakon presude Vrhovnog suda: Novi dodaci znače nove nepravde

20.06.2023 u 17:05

Bionic
Reading

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave izvijestili su u utorak da su "primili na znanje" presudu Vrhovnog suda od 19. lipnja kojom je potvrđena presuda Županijskog suda u Zagrebu da je zakonit štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima, ali i ocijenili da bi ugrađivanje novih dodataka u postupku donošenja novog sustava plaća generiralo nove nepravde

Podsjetili su na odluku Vlade da se službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima isplati privremeni dodatak od 60 do 100 eura.

Vlada RH je, na sjednici održanoj 15. lipnja, donijela odluku o isplati privremenog dodatka kojom je obuhvaćeno 7.272 od 7.554 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima, priopćili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave te dodali da će dodatak na plaću dobivati i službenici i namještenici u štrajku.

Kako su naveli, najveći broj službenika i namještenika u pravosudnim tijelima, njih 6.316, dobit će najveći dodatak od 100 eura neto, 374 dodatak od 80 eura, a 582 dodatak od 60 eura.

Odlukom Vlade obuhvaćeno je više od 96 posto službenika i namještenika na sudovima i državnim odvjetništvima. Službenicima i namještenicima s najnižim primanjima usvojenim dodatkom plaća raste za oko posto, stoji u priopćenju.

Prema podacima koje su Ministarstvu pravosuđa i uprave dostavila pravosudna tijela, u štrajku je manje od 3 000 službenika i namještenika.

Ministarstvo će nastaviti s izradom cjelovitog i pravednijeg sustava plaća

U priopćenju su naglasili i da će u postupku izrade novog Zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi i donošenja nove Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave nastaviti s izradom cjelovitog i pravednijeg sustava plaća u dijalogu sa socijalnim partnerima.

"Postojeći sustav plaća s godinama je generirao više od 560 dodataka na plaću za oko 2 500 radnih mjesta. Novim sustavom plaća cilj je dodatke ugraditi u koeficijente, a broj radnih mjesta smanjiti do 600. Na taj način spriječit će se generiranje različitih koeficijenata ili dodataka za ista radna mjesta", istaknuli su.

  • +13
Četvrti dan štrajka članova Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave ustvrdili su da bi "ugrađivanjem novih dodataka u postupku donošenja novog sustava plaća rezultiralo narušavanjem odnosa u sustavu plaća i generiranju novih nepravdi jer bi službenici i namještenici u pravosudnim tijelima za isti posao u državnoj službi dobili 300 eura veću plaću u odnosu na službenika i namještenika u tijelu državne uprave".

Primjerice, kažu, računovodstveni referent na sudu imao bi značajno veću plaću u odnosu na računovodstvenog referenta u nekom ministarstvu. 

"Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavit će s aktivnostima uvođenja novog sustava plaća kroz sveobuhvatni pristup koji će rezultirati povećanjem plaća svih službenika i namještenika, uključujući službenike i namještenike u pravosudnim tijelima", poručili su u priopćenju.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković ranije u utorak pozdravila je odluku Vrhovnog suda da je štrajk službenika i namještenika u sudovima zakonit te najavila da će, ako do kraja tjedna ne dođe ponuda ministarstva, idući tjedan biti veliki prosvjed.

Ponovila je da traže povećanje od 400 eura u neto plaći te kaže da mogu razgovarati i o nešto nižem s obzirom na odluku Vlade o povećanju od 100 eura za sve, osobito ako se govori o najniže rangiranima. "Ali", dodala je, "mi ostajemo pri našem povećanju od 400 eura pa ćemo vidjeti što će u ministarstvu ponuditi".