osigurano 25 milijuna eura

Ministarstvo poziva škole da se jave za program cjelodnevne nastave, zaposlenici će dobiti veće plaće

22.03.2023 u 13:12

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je u srijedu Javni poziv osnovnim školama za podnošenje prijava za sudjelovanje u eksperimentalnom programu Osnovna škola kao cjelodnevna škola u kojemu će od jeseni sudjelovati 50 škola, a za što je osigurano 25 milijuna eura

Projekt će se eksperimentalno provoditi iduće četiri godine (od rujna 2023. do lipnja 2027.) i odnosi se na sve učenike od prvog do osmog razreda, a Ministarstvo će ga danas objaviti.

Škole će za to dobiti 300.000 eura za ulaganje u opremu, blagovaonice, kuhinje i sl., kazao je državni tajnik Stipe Mamić na predstavljanju u Ministarstvu.

Prijaviti se mogu one škole koje već sada provode jednosmjensku nastavu i imaju više od 100 učenika.

Mogu se prijaviti i škole koje za vrijeme trajanja poziva ne rade u jednoj smjeni, ali prilože službenu odluku da će tijekom eksperimentalnog programa raditi u jednoj smjeni, kao i one koje rade u jednoj smjeni u koju je uključena najmanje polovica učenika, a unutar škole jedna organizacijska jedinica ne radi u jednoj školi.

Zaposlenima u školama uključenim u eksperimentalni program veće plaće

Predviđen je i rast plaća zaposlenika tih škola od 4,5 posto fiksno za sve djelatnike te i do 25 posto za učitelje i sve one koji aktivno sudjeluju u provedbi programa, istaknuo je Mamić.

Javni poziv otvoren je do 28. travnja, a ministar znanosti i obrazovanja donijet će odluku o odabranim školama te će škole biti pozvane na informativan sastanak.

  • +10
Predstavljanje Javnog poziva za sudjelovanje u eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola" Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Eksperimentalnom programu bit će otvoreno 15 dana od dana objave Javnog poziva.

"Radi se o konceptu koji se testira u tih 50 škola kako bi se 2027./28. ili 2026./27., ovisno o dinamici izvođenja radova u izgradnji i dogradnji i rekonstrukciji škola koje su sada u dvije smjene, postiglo da sve škole rade u jednoj smjeni", kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Slijedi poziv za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju škola

Nakon ovog poziva Ministarstvo će uskoro objaviti poziv za izgradnju i dogradnju i rekonstrukciju škola, za što je osigurano 852 milijuna eura.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Na jesen će, dodao je, biti objavljen poziv za prilagodbu jednosmjenskih škola za uvođenje cjelodnevne nastave, za što je osigurano 144 milijuna eura.

Najavio je da će objaviti i poziv za izgradnju školskih dvorana za što je osigurano 495 milijuna eura.

"Radi se o ukupnom ulaganju od 1,5 milijardi eura", istaknuo je ministar,