POPULISTIČKE DOSJETKE ILI DECENTRALIZACIJA

Ministarstva ostaju u Zagrebu, ali sele agencije?

07.08.2013 u 08:36

Bionic
Reading

Prije desetak dana je HDZ-ov saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević najavio kako će ministarstva poljoprivrede, prometa i turizma preseliti u Osijek, Rijeku i Split. No, piše Slobodna Dalmacija, ne treba ga uzimati doslovno

Iz krugova bliskih vrhu vodeće oporbene stranke Slobodna je neslužbeno doznala kako Miloševićeva izjava ipak nije 'najpreciznija', iako se ozbiljno razmišlja o tome da se iz metropole premjeste makar pojedine državne agencije, možda čak i kabinet nekog ministra, ako već ne i čitava ministarstva, što bi ipak bio prezahtjevan zadatak.

'Nama općenito nije cilj dijeliti masovne otkaze u državnim službama, jer bi ti ljudi tako preko noći postali socijalni slučajevi, nego svima naći odgovarajući posao jer su one sada neučinkovite', rekao je izvor Slobodne.

Ipak, u HDZ-u najavljuju racionalizaciju državne administracije, što bi se dugoročno odrazilo i na broj zaposlenih. Zato je moguće očekivati da se, uz navedene gradove, u Vukovar presele neki odjeli koji se bave braniteljima, a u Knin agencije koje su pod kapom Ministarstva regionalnog razvoja.

Naravno, predstavnici aktualne vlasti, koja u svom Planu 21 spominje i decentralizaciju, s dosta ironije dočekuju najnoviji prijedlog iz tabora političkih protivnika.

'HDZ je već bio na vlasti i mogao je premjestiti Ministarstvo turizma već tada negdje drugdje, ali nisu to napravili', komentirao Darko Lorencin, ministar čije bi se ministarstvo, po Miloševićevim riječima, trebalo preseliti u Split.

O ideji preseljenja njegova ministarstva ministar branitelja Predrag Fred Matić kaže da je to je 'populistička dosjetka za koju nema nikakva valjanog opravdanja'.

'Druga bi situacija bila da ne postoji ministarstvo, pa da novo otvaramo u Kninu, Vukovaru ili već gdje se dogovorimo. Tu ima logike. No, sad kad je Ministarstvo ustrojeno u Zagrebu, kad u njemu radi dvjestotinjak ljudi, preseljenje nema baš nikakva smisla. Tko bi sad te ljude i njihove obitelji preseljavao, zar bi svaki dan putovali u Knin na posao i natrag u Zagreb kući? Koliko bi to sve koštalo i tko bi to platio?', pita se Matić.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić kaže da se na prvi pogled ideja o selidbi pojedinih ministarstava čini zanimljivom i atraktivnom za gradove u koje bi bila dislocirana ministarstva.

Međutim, iz perspektive člana Vlade koji je u ovih godinu i pol dana potpuno upoznao sustav funkcioniranja Vlade, ministarstava i ostalih tijela državne uprave, za njega je sasvim logično da su ministarstva koncentrirana na jednome mjestu.

'Čak ne bi bilo loše kada bi lokacijski bili u istom kompleksu, jer radi se o potrebi izravne komunikacije i snažne koordinacije svih tijela Vlade, a ne treba zanemariti ni činjenicu da se na taj način smanjuju ukupni troškovi funkcioniranja Vlade', kaže ministar Grčić.

Ministar uprave Arsen Bauk s najviše ironije dočekuje HDZ-ovu ideju. 'Oni će to napraviti kao što su i sagradili Pelješki most! Praktičnije je da neke druge institucije, a ne sama ministarstva, imaju sjedište izvan Zagreba', kratko je komentirao.