'inflacija luduje'

Ministar Piletić otkrio koliko bi mogle porasti mirovine

  • Autor: I.Ba.
  • Zadnja izmjena 29.06.2022 20:34
  • Objavljeno 29.06.2022 u 20:34
Marin Piletić

Marin Piletić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Što se tiče platformskog rada, želimo poslati jednu poruku - svi koji rade, putem algoritma, imat će sva prava iz radnog odnosa kao i svi ostali', komentirao je ministar rada Marin Piletić novi Zakon o radu, a osvrnuo se i na rad od kuće

Ministar rada Marin Piletić kaže kako je u mandatu ove Vlade prosječna plaća povećana za gotovo 2000 kuna te da inflacija nije sigurno pojela kompletno povećanje plaće.

'Naravno da u ovom trenutku kad zaista inflacija luduje realne plaće i mirovine su manje nego bi bile inače. Činjenica jest da, s obzirom na inflaciju - realne plaće su nešto manje', rekao je ministar Piletić gostujući u Dnevniku Nove TV.

Komentirajući novi Zakon o radu koji bi trebao regulirati rad putem platformi rekao je:

'S obzirom da postojeći Zakon o radu ne prepoznaje platformski rad, želimo omogućiti i ugovore na određeno koje želimo smanjiti na minimum i one koji kratko traju, to smo predvidjeli Izmjenama i dopunama Zakona o radu', kazao je Piletić.

Rad od kuće

Za rad od kuće navodi da je i to jedna od stavki koja će se naći u novom zakonu.

'Mi smo predvidjeli da to bude jedna od stavki Ugovora o radu, da poslodavac prihvati svoj dio obveza prema radniku, ako ga upućuje na privremeni ili stalni rad od kuće, da se te stvari definiraju', kazao je Piletić navodeći kako imaju dobrih primjera i od strane posloprimaca i od strane poslodavaca koji žele koristiti takav model.

Na pitanje o rekordnoj zaposlenosti i situaciji da poslodavci ne mogu naći radnike, navodi kako se događa da Hrvatska nije nikad imala više osiguranika.

'Nikad nije imala više zaposlenih ljudi prema podacima HZMO-a. To je dobra stvar. Mi iz situacije otprije nekoliko godina s prevelikom nezaposlenosti imamo nikad manju nezaposlenost i manjka nam radne snage', kazao je Piletić.

'To su dobri pokazatelji za hrvatsko gospodarstvo. Mi smo tu omogućili smo čitav niz alata da poslodavci dođu do radne snage', dodao je.

Na pitanje je li zakon omogućio lakši dolazak do stranaca, Piletić navodi da to ovisi od slučaja do slučaja.

'Vlada je 1. siječnja 2021. izmijenila Zakon o strancima, ukinut je kvotni sustav. 2020. smo imali nešto manje od 40 tisuća stranaca, prošle godine je bilo 82 tisuće stranaca u Hrvatskoj, sad već imamo 52 tisuće stranaca u Hrvatskoj koji su na tržištu rada', rekao je.

Indeksacija mirovina u rujnu

U rujnu se očekuje indeksacija mirovina koja bi umirovljenicima trebala povećati njihova primanja.

'Čekamo zadnje podatke Državnog zavoda za statistiku, to će biti najveće usklađivanje otkako ovaj model postoji. Očekujemo da bi moglo biti pet posto povećanje, odnosno usklađivanje svih mirovina', rekao je Piletić.

Na pitanje o potpori domovima umirovljenika navodi da je dio domova u ingerenciji države, a dio je u ingerenciji regionalne uprave.

'Mi ćemo u pregovorima sa županima koji su osnivači domova i sa stanjem u proračunu reagirati', najavio je.

'Problem je nedostatak kapaciteta u svim domovima u Hrvatskoj, očekujemo u kolovozu raspisivanje natječaja gdje želimo 370 milijuna kuna upotrijebiti za 800 novih smještajnih jedinica u Hrvatskoj', rekao je Piletić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!