zatvoreni dio

Vladino kadroviranje; evo u koje odbore ulaze novi ministri

06.05.2022 u 21:55

Bionic
Reading

Na zatvorenom dijelu Vladine sjednice u petak donesen je niz razrješenja i imenovanja temeljem imenovanja novih Vladinih članova - potpredsjednice za društvene djelatnosti i ljudska prava Anje Šimprage te Davora Filipovića i Marina Piletića ministra rada, odnosno gospodarstva

Bivši potpredsjednik Vlade Boris Milošević tako je razriješen dužnosti predsjednika Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma za razdoblje od 2021. do 2027. godine, a novom predsjednicom imenovana je njegova nasljednica Anja Šimpraga.

Milošević je razriješen, a Šimpraga imenovana predsjednicom Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima.

Izmijenjena je Odluka o imenovanju članova stalnih radnih tijela Vlade kojom se razrješuje dosadašnji predsjednik i članovi te imenuju novi. Tako je Milošević razriješen, a Šimpraga imenovana članicom Kadrovske komisije. Novi ministri Marin Piletić i Davor Filipović imenovani su novim članovima Koordinacije za unutarnju i vanjsku politiku umjesto svojih prethodnika Josipa Aladrovića i Tomislava Ćorića. Također su tako Piletić i Filipović imenovani i novim članovima Koordinacije za gospodarstvo.

Razriješen je dosadašnji predsjednik Komisije za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, a novom predsjednicom imenovana je Anja Šimpraga. Piletić umjesto Aladrovića imenovan novim članom.

Piletić je umjesto Aladrovića imenovan i novim članom Administrativne komisije.

Šimpraga je umjesto Miloševića imenovana zamjenicom u Stožeru civilne zaštite RH u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, a na isti je način imenovana i novom predsjednicom Savjeta za ljudska prava.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice izmijenila i Odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s Mol Hungarian Oil&Gas PLC vezano uz mogući otkup dionica koje drži Mol Hungarian Oil&Gas PLC u INA-Industrija nafte d.d., Zagreb. Tomislav Ćorić i Josip Aladrović razriješeni su, a Davor Filipović i Marin Piletić imenovani novim članovima tog Savjeta.

Također je izmijenjena i Odluka o koordinaciji aktivnosti unutar okvira za gospodarsko upravljanje EU, a Filipović i Piletić imenovani su novim članovima Međuresorne radne skupine za Europski semestar.

Filipović je imenovan i novim predsjednikom Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Izmijenjana je i Odluka o osnivanju Povjerenstva za besplatnu dodjelu robe čijim su novim članovima imenovani Piletić i Filipović.

Filipović je imenovan novim predsjednikom Kriznog tima odgovornog za provedbu plana intervencije u mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom RH, a imenovan je i zamjenikom predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Izmijenjena je i Odluka o Međudržavnom povjerenstvu za praćenje provedbe Ugovora i obavljanje drugih zadataka u skladu s Ugovorom između hrvatske i slovenske Vlade o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju Nuklearne elektrane Krško. Filipović je imenovan novim predsjednikom hrvatskog dijela izaslanstva u tom Povjerenstvu umjesto Ćorića.

Filipović također, umjesto Ćorića, postaje član Upravnog vijeća Hrvatskih voda.

Temeljem opoziva Aladrovića i Ćorića, Piletić i Filipović imenovani su predstavnici Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću.

Dva nova ministra novi su predstavnici Vlade u Hrvatskom odboru za produktivnost i konkurentnost.

Izmijenjena je Odluka o imenovanju predsjednika i članova Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju. Tako je Filipović imenovan novim članom, koji je ministar nadležan za poslove gospodarstva po položaju.

Zaključkom je Filipović određen novim članom Glavne skupštine društva INA-Industrija nafte d.d. koji predstavlja Hrvatsku umjesto dosadašnjeg člana Ćorića.

Također, donesen je Zaključak kojim se Glavnoj skupštini društva INA-Industrija nafte d.d. predlaže opoziv dosadašnjeg člana Nadzornog odbora tog Društva Davora Filipovića, na osobni zahtjev.

Doneseni su i zaključci kojim se Filipović određuje novim članom Skupštine društva Hrvatska elektroprivreda d.d. koji predstavlja Hrvatsku kao i novim članom Skupštine društva Janaf-Jadranski naftovod d.d. koji predstavlja Hrvatsku te novim članom Skupštine društva Narodne novine d.d. koji predstavlja RH.

Piletić je izmjenom Odluke o osnivanju Koordinativnog tijela Vlade za međuinstitucionalnu koordinaciju aktivnosti vezanih uz unaprjeđenje sustava plaća u državnoj službi i javnim službama imenovan novim koordinatorom tog tijela, a imenovan je i novim predsjednikom Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika. Aladrovića je naslijedio i na mjestu člana Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Izmijenjena je i Odluka o dodjeli beskamatnog zajma jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su pogođene posljedicama razornih potresa na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, za sanaciju šteta od potresa, a novom članicom Povjerenstva imenovana Anja Šimpraga.

Vlada je, među ostalim, na zatvorenom dijelu sjednice Mirnu Vežu imenovala vladinom povjerenicom za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Splita, stoji u priopćenju.