KORONAVIRUS

Ministar Beroš pojasnio svoju izjavu o situaciji na kruzeru Diamond Princess na kojem ima i hrvatskih državljana

20.02.2020 u 22:10

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je pojasnio svoju zabrinutost zbog, kako je rekao, nejasne epidemiološke situacije na kruzeru Diamond Princess.

Ministar je u četvrtak ujutro novinarima otvoreno rekao kako se situacija na tom kruzeru čini gora nego u Kini.

'Prvo moramo reći da je u ovom trenutku epidemiološka situacija u Europi relativno mirna. Imamo isti broj zaraženih kao i pred četiri dana. Novi izazov je da imamo povrat hrvatskih državljana s tog kruzera koji se nalazi u blizini Japana. Slika na tom kruzeru je nešto drugačija. Na tom brodu, od ukupno testiranih, imamo 20,6 posto pozitivnih. To je nešto više što se očekivalo i nešto više nego što se nalazi u Kini. Ta epidemiološka slika ukazuje na potreban dodatan oprez pri povratku naših građana u RH', kazao je Beroš za Dnevnik.hr.

To ne smatra dizanjem panike već se radi o oprezu i načinu da se adekvatno pripremimo i dočekamo te putnike koji dolaze iz tog okruženja koje nije jednako situaciji u Kini. 'Moramo s adekvatnom pažnjom uzimajući u obzir relevantne faktore, postupati s njima', poručio je ministar..

Naveo je i da je čovjek koji je napustio kruzer zdrav, dobio je certifikat japanskih vlasti, no prema njemu ćemo se odnositi s adekvatnom pažnjom. 'On će biti potvrgnut pregledima i nadzorima pri ulasku u RH. Taj nadzor će trajati 14 dana. Ukoliko tada ne razvije simptome, smatrat će se zdravim', istaknuo je Beroš.

Jedan od tih građana koji su boravili na japanskom kruzeru je došao u RH, jedan je u blizini, dakle očekuje se njegovo slijetanje u jednu od graničnih država, a za ostale se tek planira povrat u Europu.

Na brodu s 3700 putnika i članova posade utvrđeno je 540 slučajeva zaraze koronavirusom.