SVEČANOST U SPLITU

Beroš odobrio kupnju opreme vrijedne 9,2 milijuna kuna za splitski KBC

19.02.2020 u 18:11

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu na svečanosti u povodu Dana splitskoga KBC-a da je dao suglasnost za nabavu medicinske opreme toj bolnici, vrijedne 9,2 milijuna kuna, te da je pokrenuo razgovore za rješavanje teškoća vezanih uz status medicinskih sestara i liječnika diljem Hrvatske

"Jučer sam potpisao suglasnost KBC-u Split u iznosu od 9,2 milijuna kuna za nabavu jednog digitalnog mamografa, tri ultrazvučna aparata i jednog CT aparata", rekao je Beroš na svečanosti u povodu Dana splitskoga KBC-a.

Istaknuo je kako je "pokrenuo širok dijalog s mjerodavnim strukturama i institucijama na rješavanju problema statusa medicinskih sestara i liječnika" te da će kao ministar ustrajati u rješavanju tih teškoća. "Jučer smo razgovarali s predstavnicima Komore medicinskih sestra o problemima koji njih muče, a to je nedovoljna valorizacija edukacijskih procesa", rekao je.

Podsjetio je kako je s predstavnicima liječničkih udruga pokrenuo pitanje rješavanja plaćanja prekovremenih sati te kako se to pitanje nametnulo "određenim direktivama EU, gdje se dežurstvo, po njima, shvaća redovitim radom". "Automatski je broj redovitih radnih sati velik i obračun tih radnih sati postao je upitan", rekao je i napomenuo kako se i prije razmišljalo o tom problemu i tražena su pravna mišljenja. "U konačnici Vrhovni sud donio je svoje pravno shvaćanje u kojemu navodi da raniji obračun nije bio utemeljen. Stoga nam ne preostaje ništa drugo nego promptno pristupiti prvo dogovorima o promjeni kolektivnog ugovora koji su u tijeku i već u petak ili sljedećeg tjedna mogli bi rezultirati određenim izmjenama", istaknuo je Beroš.

Rekao je kako ne bi volio govoriti o zakonu o plaćama liječnika. "Ne želim da to odjekne kao da liječnici razmišljaju samo o svojim plaćama. Osobno sam mišljenja, a to ću u razgovorima i argumentirano potvrditi, da je puno bolje kad razmišljamo o tom novom zakonu - razmišljamo o zakonu o statusu liječnika i radnom vremenu jer statusom su obuhvaćeni prava, obveze i plaće, tako da mislim da bismo trebali proširiti tu temu, rekao je ministar.

Radna skupina se sastaje sljedeći tjedan i krenut ćemo u izradu tog novog zakona. Ukoliko bude dobre volje i mudrosti, mislim da bismo mogli nešto iznjedriti čak i u roku ovog mandata", objasnio je  Beroš svoje stajalište o rješavanju teškoća u statusu liječnika.

Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović istaknuo je na svečanosti kako ta zdravstvena ustanova opslužuje čak 20 posto populacije u i Hrvatskoj. "Naši planovi su veliki i početkom travnja ove godine počet će izgradnja novog centra za akutnu medicinu koji će biti završen do kraja 2021. godine", poručio je Meštrović.

Umirovljena medicinska sestra splitskoga KBC-a Marija Županović pozvala je ministra Beroša da se zauzme za žurno rješavanje teškoća vezanih uz status medicinskih sestra u  Hrvatskoj kako bi se zaustavio njihov odlazak u inozemstvo. "U vrijeme Domovinskog rata 687 zdravstvenih djelatnika splitskoga KBC-a bilo je angažirano na terenu 13.040 dana i obavili su 22.061 medicinski zahvat, mahom klinički", rekla je Županović. Dodala je kako je u pripremi i posebna monografija o splitskome KBC-u.