nema izvanrednih zbivanja

Beroš: Hrvatski državljanin bit će pušten s kruzera u Japanu; u Hrvatskoj će ponovno proći proceduru

19.02.2020 u 15:11

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u srijedu da će jedan državljanin Hrvatske, za kojeg je utvrđeno da nema koronavirus, biti pušten s kruzera u luci Jokohama u Japanu, u kojem se u karanteni nalaze i osobe za koje je ustanovljeno da imaju taj virus

"Dobili smo iz Ministarstava vanjskih poslova informaciju da se jedan hrvatski državljanin otpušta s tog broda. On je prošao proceduru japanskih zdravstvenih vlasti i dobio je ono što je ekvivalent o prestanku zdravstvenog nadzora u Hrvatskoj, dakle potvrdu da je u ovom trenutku zdrav", rekao je Beroš novinarima u Splitu, gdje je nazočio obilježavanju Dana splitskog KBC-a.

Beroš je objasnio da taj državljanin Hrvatske može nastaviti putovati, ali će pri dolasku u Hrvatsku morati ponovo proći proceduru.

"S obzirom da dolazi iz područja koje je označeno kao područje veće pripravnosti, on će također dobiti zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana. To je redovna procedura i nema izvanrednih zbivanja u njegovom slučaju", kazao je Beroš.

Na upit postoji li mogućnost da se u Hrvatskoj uvede upotreba termalnih kamera, koje evidentiraju povišenu temperaturu putnika pri izlasku iz zrakoplova, što je i simptom mogućeg koronavirusa, Beroš je rekao kako se o tome razgovaralo, ali je stručno stajalište da te kamere nisu učinkovite.

"Epidemiološko je stručno stajalište da one nisu učinkovite, i to iz nekoliko razloga. Jedan je taj što može netko doći u tih 14 dana potrebnih za zdravstveni nadzor, a da nema temperaturu. Drugi je razlog je što je sezona gripe, prema tome ima bolesnika oboljelih od drugih bolesti", rekao je Beroš.