DAO ISKAZ U DORH-U

Milijan Brkić: Smiješno je i žalosno sumnjičiti mene da sam probio mjere

09.10.2018 u 09:02

Bionic
Reading

Novinari su u utorak ujutro dočekali potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića ispred zgrade DORH-a, gdje je došao dati izjavu o okolnostima curenja dokumenata u 'aferi prostitucija', koji su u međuvremenu misteriozno nestali iz Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu

'Odazvao sam se kao i svaki drugi građanin na poziv DORH-a. Čuli smo se, došao sam dati ponovno svoju izjavu koju sam dao 2011. Općinskom državnom odvjetništvu', rekao je Milijan Brkić na ulazu u sjedište DORH-a.

Brkić je dodao i da su ga iz DORH-a pozvali telefonski, a na pitanje tko ga je 2011. saslušavao, izbjegao je odgovor pozivajući se na činjenicu da je tada bio zamjenik ravnatelja policije.

Na pitanje je li on bio krtica u sustavu, Brkić je odgovorio: 'Smiješno'.

Brkić je nakon gotovo dva sata izašao iz DORH-a. 'Razgovarao sam s glavnim državnim odvjetnikom, dao sam ponovno izjavu na okolnosti iz 2011. godine. Smješno je i žalosno, da ja koji sam u to vrijeme bio zamjenik ravnatelja policije, koji sam koordinirao cijelu akciju koja je u konačnici rezultirala uhićenjem i pravosudnim epilogom, sada sam pozvan ponovno da dajem izjave ponovno i da me se sumnjiči da sam probio mjere. Da sam želio na bilo koji način kontaminirati akciju, onda sigurno ne bi došlo do realizacije akcije', rekao je Brkić, ponovivši da je, kao i 2011., pozvan kao svjedok.

Upitan smatra li i dalje da je cijeli clučaj politička hajka na njega, Brkić je kazao: 'Pitanje je da li je politička hajka na mene, možda je usmjerena prema HDZ-u. No zanimljivo da se ista priča već više puta ponavlja.'

Dodao je da se s premijerom i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem čuje kontinuirano, svakodnevno, no sadržaj njihovih razgovora nije želio komentirati. Na pitanje je li sve ovo teret stranci, Brkić je poručio: 'Na jedan način je teret stranci, no pitanje je koliko je usmjereno na mene, a koliko na stranku.'

Milijan Brkić ispitan u DORH-u Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Oko 12 sati u DORH je pristigao i šef riječkog PNUSKOK-a Božo Barbarić, a na upit na koje je okolnosti pozvan, samo je kratko rekao: 'Znate i sami da vam to ne mogu reći.'

Barbarić je, podsjetimo, bio na čelu tima koji je istraživao elitnu prostituciju u Zagrebu i upravo je on, prema pisanju medija, u svojim bilješkama napisao da su prostitutke rekle kako su od Milijana Brkića i njemu bliskih osoba doznale da su pod istragom.

  • +2
Božo Barbarić dolazi u DORH Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Točno dva sata poslije Barbarića, u DORH je stigla i Željka Pokupec. Ona je 2011. kada se istraživalo curenje podataka iz istrage o elitnoj prostituciji bila općinska državna odvjetnica. Podsjećamo, poznato je da je spis o curenju informacija 2011. nestao upravo u Općinskom državnom odvjetništvu. Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić prošli je tjedan kazao da će se spis pokušati rekonstruirati.

Pokupec je DORH napustila uoči 16 sati, bez komentara.

  • +2
Željka Pokupec dolazi u DORH Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Podsjetimo, nakon što je objavljeno da u arhivi DORH-a nedostaje spis o curenju informacija u slučaju prostitucije iz 2011. godine, pojavila se informacija da je nestalo i 11 stranica iz spisa koji se o tom predmetu vodio na Općinskom sudu u Zagrebu.

Navedeni iskazi bili su dio sudskog spisa, ali su posebnom rješenjem tadašnjeg istražnog suca izdvojeni u poseban omot. Kad se ustanovilo da nedostaje tih 11 stranica spisa, pokrenuta je interna istraga i u Općinskom kaznenom i na zagrebačkom Županijskom sudu i ustanovljeno je da su ti iskazi u kojima su imena klijenata koji su koristili usluge prostitutki izdvojeni iz spisa i sačuvani u posebnom omotu na Županijskom sudu još 2011. godine.