u posjetu hvaru

Milanović: 'Rafale smo kupili za kontrolu hrvatskog neba. To je dobro, lijepo je nebo'

02.10.2023 u 13:52

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je u ponedjeljak kupnju francuskih borbenih aviona Rafale, rekavši kako je stvar prestiža koja će nas skupo koštati, izgledat će sjajno i nekima će koristiti kao predizborna platforma

"To je velika kupovina, ogroman novac. Odluka je donesena. To je jako skup obrambeni sustav. Sve što se danas kupuje i proizvodi je skupo", izjavio je Milanović novinarima u Hvaru nakon svečane sjednice hvarskog Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Grada.

U bazi Francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan održana je danas svečana ceremonija primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale Hrvatskoj, a Milanović je komentirao kako je to "sve ograničenog dosega i uporabe i uvijek postoji protuoružje".

"To je s jedne strane stvar prestiža jer u ovoj regiji nema nitko, ali će nas koštati dugo i skupo", rekao je ustvrdivši da bi bilo dobro da Hrvatska ima integrirani sustav protuzračne obrane".

"U ovom slučaju je bolje imati nego nemati, ali to ne smije biti na nauštrb opreme i streljiva kojeg nam u drugim granama kronično nedostaje", poručio je.

Ovo će, komentirao je Milanović, izgledati sjajno i nekima će koristiti kao predizborna platforma. To je s PDV-om skoro milijarda i pol eura. Plaćamo ogroman novac za nešto što je lijepo i moderno, ali užasno sofisticirano i skupo za održavanje", ustvrdio je.

To što, kaže Milanović, nemamo velike i agresivne susjede, je neka dividenda koju ćemo u budućnosti crpiti i od toga imati sreće i koristi, "ali ne treba se zanositi".

"Kupili smo ih za kontrolu hrvatskog neba, to je dobro, lijepo je nebo", dodao je.

Trebali smo imati obalne patrolne brodove "koji već godinama stoje u jednom brodogradilištu s kojim vlast nije uspjela naći zajednički jezik i natjerati da se to završi. Mi smo sad taoci jednog privatnog poduzetnika koji gleda svoj interes", naglasio je.

  • +5
Zoran Milanović na Hvaru Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Govoreći o smjeru kojim ide država, predsjednik Milanović je prokomentirao da zemlja ide na "pomalo deformitetan način".

'Zemlja raste, ali u krivom smjeru. Rastu rogovi, raste i rep, ima puno korupcije', istaknuo je.

Kaže da će europski fondovi pomalo ići kraju, dolazi teška godina i najveće ekonomije ulaze u stagnaciju, a to se događa zbog događaja izvan Hrvatske na koje nemamo utjecaj.

"U današnjem svijetu nema prave neovisnosti malih država, ali moraš paziti da te ne pomuzu i da ne naprave budalu od tebe", zaključio je.