odlikovao policajce

Milanović: Malo migranata se na granici ukrcava u BMW i ide preko Bregane

29.09.2023 u 19:42

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović u petak je u povodu Dana policije odlikovao 122 policijska službenika i tri policijske postaje, na svečanom prijemu u svome Uredu naglasio je kako je Hrvatska sigurna zemlja, a posebno je apostrofirao rad policije na zaštiti granice, naročito prema BiH.

"Hrvatska je sigurna zemlja, to je uvijek bila. Bila je to u vrijeme rata, to je i danas, uz određene incidente koji se događaju po inerciji, po prirodi stvari. Mislim da stanjem u državi možemo biti zadovoljni, sigurnosnim stanjem, stanjem općeg kriminaliteta, sigurnosti na ulicama i sporednim ulicama naših gradova i velegradova kojima se naša djeca i unuci slobodno šeću", rekao je predsjednik Republike Milanović.

Incidenta će biti i mora biti po nekakvoj statističkoj zakonitosti, a na nama je da što boljom i kvalitetnijom obukom i boljim plaćama, policijski posao učinimo "što interesantnijim, privlačnijim i rigoroznijim na određeni način, jer on nije za svakoga", dodao je.

Osvrnuvši se na policijski posao čuvanja granice, posebno prema BiH, predsjednik je naglasio da će policija imati njegovu podršku.

  • +22
Svečani prijam u Uredu predsjednika povodom Dana policije Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dario Andrisek/Ured predsjednika RH

"Tu postoje problemi koje ne možete riješiti. Ne možemo ih riješiti uopće i u dogledno vrijeme ih nećemo moći na ovakav način riješiti. Imat ćete moju podršku u javnom prostoru kada vas napadaju da ste pregrubi i surovi, nehumani. Držite se zakona i temeljnih ljudskih, božjih pravila, onoga što radi dobar i odgovoran čovjek. Ispod toga ne idite", poručio je Milanović policajcima.

Nažalost, dodao je, BiH slabo funkcionira u tom pogledu i broj migranata koji dolaze s jasnim ciljem da pređu granicu i uđu u šengenski prostor će samo rasti i broj koji ćete spriječiti će biti mali.

"To promijeniti ne možemo. Vidimo da susjedne države, s punim pravom, poduzimaju određene mjere koje su više mjere dojma nego stvarnog učinka jer malo migranata se na granici ukrcava u BMW i ide preko Bregane da bi ih tamo zaustavila slovenska policija u Brežicama. Ali oni to moraju raditi“, rekao je.

Problem se može riješiti jedino u Sarajevu, ustvrdio je, razgovorom i dogovoru sa susjedima; "ili onako kako tvrdim cijelo vrijeme, a to se odbija kao zvučni val, da se BiH posebno tretira i da je se što prije integrira u EU". "Jer ako bude išla po proceduri, po kojoj smo išli mi, u EU neće ući nikada, pa ni tada", zaključio je Milanović.

Božinović: Policija u svim segmentima rada ostvarila rekordne rezultate

Uz predsjednika Milanović pri dodjeli odlikovanja bili su i potpredsjednik Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Potpredsjednik Vlade Božinović istaknuo je u obraćanju kako mu je, temeljem izvješća glavnog ravnatelja policije, zadovoljstvo reći da je hrvatska policija u svim segmentima rada ostvarila rekordne rezultate. Dodao je da je po riješenosti kaznenih djela hrvatska policija u samom europskom vrhu.

Naveo je i činjenicu da je Hrvatska po svim istraživanjima, ne samo domaćim veći i međunarodnim, jedna od najsigurnijih zemalja u Europi te je prepoznata kao sigurna turistička destinacija. To se vidi i po broju dolazaka gostiju, a u svemu tome svoje zasluge ima i hrvatska policija, rekao je.

"Međutim, mi se u svom radu nikad ne zadovoljavamo, niti imamo pravo na to da kažemo da je to - to, jer to nije to. I u ovom trenutku hrvatski policijski službenici i službenice rade svoj posao koji nije jednostavan, koji je zahtjevan, koji jednostavno znači brojnu interakciju s građanima u situacijama koje sigurno nisu birali, i zbog toga ja se zahvaljujem hrvatskoj policiji na prednosti, na stručnosti, na svemu što rade kako bi pridonijeli ovakvom povoljnom stanju sigurnosti u našoj domovini", rekao je Božinović.

Zahvalio je predsjedniku Republike na odlikovanjima.

Zahvalu u ime odlikovanih uputio je policijski službenik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske Paško Ugrina, rekavši kako će i on i kolege sa svečanosti otići "još više učvršćeni i osnaženi da je predanost radu, znanje i profesionalizam jedini put u ovim izazovima sigurnosti, jedini put do povjerenja građana".

Na svečanosti su Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu, odlikovane Postaja granične policije Imotski, Policijska postaja Križevci i X. policijska postaja Sinj, Spomenicom domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovani su Denis Dajak, Željko Grbin, Zdravko Lončar, Martin Lucić, Lazar Obradović i Drago Sertić.

Ostali policijski službenici odlikovani su Spomenicom domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu.