dan velikih planova

Milanović se čudi Nijemcima: Odriču se jedine gospodarske prednosti

27.09.2023 u 12:51

Bionic
Reading

Postavke globalne ekonomije nastale nakon Hladnog rata se mijenjaju i u njima Europa i Europska unija igraju drugorazrednu ulogu, sviđalo se to nekome ili ne. Poručio je to na konferenciji Dan velikih planova predsjednik Zoran Milanović, piše Lider

Svijet u kojem samo jedna država dominira, SAD, polako nestaje. Svoje mjesto na globalnoj sceni danas traži Kina, adolescent svjetske ekonomije, država koja je do prije 20-tak godina bila primarno agrarna ekonomija, pa se s deindustrijalizacijom Zapada pretvorila u jeftinog i stabilnog dobavljača za sve globalne igrače, omogućujući im stabilnost i rast profita na svojim jeftinim cijenama sirovina i proizvoda, istaknuo je Milanović.

'Onda je Kina ušla u formativne godine i izrasla u respektabilno čudovište koje traži svoje mjesto na geopolitičkoj karti i kao takva itekako utječe na odnose i razne čimbenike na globalnoj gospodarskoj sceni', istaknuo je predsjednik, piše Lider, i napomenuo da htjeli ili ne to utječe i na Europu i Europsku uniju koja se u takvim geopolitičkim konstelacijama ponijela, ocijenio je, pomalo začuđujuće, a ta njegova ocjena posebno se odnosi na Njemačku.

  • +21
Dan velikih planova Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Europa sama po sebi nije tehnološko čudo. Ono u čemu je Europa dobra jest njemačka autoindustrija, a njemačka "semafor" koalicija vodi jednu čudnu politiku temeljem koje se odriče se te jedine gospodarske prednosti inzistiranjem na spašavanju klime i zatiranjem industrije koja se bazira na proizvodnji automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem. I onda se u tim okolnostima u Komisiji pitaju kako je moguće da se cijelo svjetsko tržište orijentiralo na automobile na struju?! Pa nisu ta vozila supersonične rakete, to je samo automobil koje zbog tehnološkog napretka danas može proizvoditi bilo tko. I onda se čudimo što u takvim postavkama, koje smo sami izmislili, EU odnosno Njemačka gubi tržište', rekao je Milanović koji je okupljenim poduzetnicima i gospodarstvenicima poručio kako je upravo takva nesmotrena politika i pokrenula određene ekonomske procese u Njemačkoj, koji će posljedično utjecati i na hrvatsku ekonomiju i na rezultate poduzeća koje okupljeni vode.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Cinično bi bilo, poručio je, reći da smo si sami krivi, ali tu smo gdje smo. Europa je u takvim okolnostima drugorazredni svjetski igrač, ekonomija koja ne raspolaže ni ključnim tehnologijama, a nema ni dovoljno kratke dobavne lance. To je realnost, istaknuo je predsjednik i na kraju naglasio da ipak nije sve tako crno.

'Hrvatska teško da u takvim okolnostima može postati konkurentnija nego što je sada. U 2024. godini vam želim da sačuvate rast koji imate, bit će teško, jer ovisimo o Njemačkoj, ali šanse imamo, a osim toga želim vam da sačuvate i ljude koji rade za vas, to bi moglo biti još teže', poručio je predsjednik Milanović, piše Lider.