PROBLEMI NA GRANICI

Migranti tvrde da ih je policija tukla šipkama na dan finala u SP-u, iz MUP-a odgovaraju: To su laži!

23.07.2018 u 21:14

Bionic
Reading

'Hrvatska policija kontinuirano provodi nasilje nad migrantima koji pokušavaju prijeći granicu u blizini gradova Bihać i Velika Kladuša, od njihovog fizičkog ozljeđivanja do oduzimanja novca, mobitela i dokumenata', ustvrdio je predsjednik Crvenog križa Abdulah Budimlić. Međunarodna federacija Crvenog križa i društava Crvenog polumjeseca prošlog tjedna objavila je i priopćenje kojim se upozorava na nasilje nad migrantima na ovom području, kao i loše životne uvjete onih koji su 'zaglavili' u Bosni i Hercegovini

'To se događa kontinuirano i ne možemo kazati da je došlo do porasta broja slučajeva jer takve pojave nikada nisu ni prestale. To najbolje znamo jer ukazujemo pomoć osobama koje se vrate s ozljedama različitog tipa', kazao je tajnik bihaćkog Crvenog križa Selam Midžić za Al Jazeeru. Novinari te kuće došli su do konkretnih svjedočenja migranata koji su posljednjih dana navodno bili izloženi brutalnosti hrvatske policije.

'Tukli su me žestoko. Po rukama, leđima, nogama… Ne znam ni sam gdje me sve nisu udarali. Galamili su i bilo je mnogo ljudi. Oduzeli su mi novac i telefon, sad nemam ništa', ispričao je Iršad Ahmad (22) iz Pakistana, koji se trenutno nalazi u Đačkom domu u Bihaću. U istoj situaciji je Hasan Kahlon (50) iz Afganistana, kojemu su policajci nanijeli ozljede stopala i danas ima poteškoća s hodanjem.

'Posljednji put pokušao sam prijeći granicu na dan kada je hrvatska reprezentacija izgubila utakmicu finala na Svjetskom prvenstvu. Bili su posebno ljuti, tukli su me željeznom palicom', posvjedočio je Kaglon.

Pakistanac Arif Barbar (45) požalio se da migrante 'tuku kao životinje', dok Afganistanac Muhamed Zamil (25), bivši vojni inženjer, kaže da ga je policija pretukla baš svaki put kad je pokušao prijeći granicu - a to se dogodilo četiri puta. Mladi Pakistanac Hatir Wazir (22) tvrdi da je mobitelom uspio snimiti nasilje policije, no potom je uočen i telefon mu je odmah razbijen. 'Bio sam dvostruko pretučen zbog toga', kazao je.

U Ministarstvu unutarnjih poslova za tportal su opširno odgovorili na prozivke i decidirano tvrde da se 'ovi incidenti nisu dogodili', uz uobičajenu napomenu da se u nadzoru kopnene i morske granice poštuju svi zakoni i pravilnici. Dapače, MUP tvrdi da nikakvi dokazi za optužbe migranata ne postoje, a neizravno implicira i da su njihove ozljede nastale u međusobnim sukobima.

  • +15
Nedovršeni starački dom u Bihaću, u kojem su smješteni migranti Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Napominjemo kako je kroz medijske slike iz Bosne i Hercegovine te službena izvješća bosanskohercegovačke policije, kojima i sami svjedočite, vidljivo da se migranti na njihovom području međusobno sukobljavaju, ozljeđuju, a policija u provođenju racija i pretraga prostora pronalazi hladno i vatreno oružje pogodno za napad i ozljeđivanje.

I sam Crveni križ navodi kako se te navodne ozljede ne mogu potvrditi, a ujedno izostaje liječnička dokumentacija o tipičnim povredama koje nastupaju uporabom sredstava prisile i policijskim postupanjem, koja bi potvrdila navode ove optužbe, kao i ranije optužbe na račun hrvatske policije', stoji u odgovoru koji je dobio tportal.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova naglašava da se slaže s izjavom direktora Regionalnog ureda za Europu Crvenog križa Simona Missirija da 'želja za kontrolom granice ne opravdava nasilje' te tvrdi da postupa upravo u skladu s time.

'Izjave osoba koje pokušavaju ilegalno prijeći granicu Republike Hrvatske potrebno je sagledati u kontekstu situacije u kojoj se nalaze, a to je da na svom putu, dolaskom pred hrvatsku granicu, koja je ujedno vanjska granica EU-a, nailaze na granicu koja se štiti i nadzire. Republika Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom ima aktivan i uspješan Readmisijski sporazum te ne postoji 'izbjegavanje papirologije', već provodimo i zajedničke mješovite ophodnje kojih je samo u prvoj polovici ove godine bilo više od 530 s jedne i s druge strane granice.

Hrvatska policija se u svojim postupanjima, pored Zakonika o šengenskim granicama i Zakonu o nadzoru državne granice, u najvećem dijelu rukovodi Zakonom o strancima te Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, odnosno zakonima iz kazneno-procesnog prava kada se radi o postupanjima prema počiniteljima kaznenih djela', zaključuju u MUP-u.