traže pomoć

Mediteranske države EU-a pozivaju na veću solidarnost u migracijskom sporazumu

20.03.2021 u 18:05

Bionic
Reading

Mediteranske zemlje koje se nalaze na prvoj liniji europske migracijske krize, u subotu su zatražile više solidarnosti od vlada zemalja članica EU-a, dodajući da predložena izmjena migracijskih pravila ne ide dovoljno daleko.

EU se za više solidarnosti žestoko zalaže još od 2015., kada se na obale njezinih mediteranskih zemalja iskrcalo više od milijun ljudi, većinom sirijskih, iračkih ili afganistanskih izbjeglica, a najviše ih je stiglo do obala Grčke.

U rujnu prošle godine Europska komisija iznijela je novi prijedlog o rješavanju toga problema, no konačni dogovor tek treba postići.

"U trenutačnom obliku dogovor ne pruža dovoljno jamstava državama članicama na prvim linijama migrantske krize", rekli su ministri unutarnjih poslova i migracija Grčke, Italije, Španjolske, Cipra i Malte u zajedničkoj izjavi nakon samita takozvane grupe MED5, održanog u Ateni.

Po podacima Ujedinjenih naroda, prošle je godine do obala mediteranskih zemalja stiglo manje migranata, njih oko 95.000, najviše u Italiju, Španjolsku i Grčku.

Ministri su pozvali na tješnju suradnju s tranzitnim i ishodišnim državama, na pokretanje centraliziranog mehanizma upravljanja povratkom migranata u zemlje porijekla, kao i na premještaj tražitelja azila u sve države članice Europske unije.

"Ne može pet mediteranskih država članica preuzeti na sebe sav pritisak migrantske krize umjesto ostatka Europske unije," rekao je Reutersu grčki ministar migracija Notis Mitarachi. "Solidarnost bi u ovom slučaju trebala biti nešto obvezno", rekao je.

Najviši dužnosnik EU-a za migracije, Margaritis Schinas rekao je da su mediteranske zemlje jednostavno "geografski prisiljene nositi se s nesrazmjerno velikim teretom izbjegličke krize".

"Obvezna solidarnost" najosjetljiviji je dio sporazuma, kojim se svaka država obvezuje ugostiti određeni broj migranata, bilo njihovim prihvatom, sponzoriranjem njihova povratka u zemlje porijekla ili pružanjem materijalne pomoći zemljama u koje migranti stižu.

No tome se planu protive ekstremno desno orijentirane nacionalističke vlade Poljske i Mađarske, premda bi, u skladu s prijedlogom Komisije EU trebao uplatiti 10.000 eura po odrasloj osobi koju neka država primi. 

Talijanska ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese rekla je "da još puno toga treba učiniti".

"Zatražit ćemo od Europe obvezan premještaj migranata, čak i ako se radi o ograničenom broju. U potpunosti se u pogledu toga slažemo", rekla je Reutersu.