na grčkoj granici

Plenković došao na izvor migrantskog vala: Čvrsto stojimo uz Grčku, poslat ćemo poruku Turskoj

03.03.2020 u 13:49

Bionic
Reading

Prema najavi, Andrej Plenković stigao je u Grčku gdje je s vrhom Europske unije obišao granicu koja sve više osjeća pritisak migranata iz Turske. Nakon obilaska granice dužnosnici su se obratili javnosti na press konferenciji

Plenković je zajedno s šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog vijeća Charles Michelom, predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem te grčkim premijerom Kyriakos Mitsotakisom obišao kopnenu granicu s Turskom kako bi stekao bolji uvid u migracijsku krizu.

'Došli smo izraziti potporu grčkoj vladi, ali i zajedničku europsku odlučnost da se nađe rješenje za ovu novu potencijalnu krizu', kazao je Plenković na press konferenciji.

Pohvalio je grčkog premijera što nije dopustio ilegalne migracije. 'Grčka je štit i vanjska granica Europske unije', kazao je hrvatski premijer.

Spomenuo je kako je i Hrvatska na migrantskoj ruti. 'I u našem interesu je da grčka granica ostane neporozna', dodao je.

Kazao je da čvrsto stoje uz Grčku i da će poslati poruku Turskoj. 'Poslat ćemo Turskoj poruku da dobri odnosi između EU i Turske ovise o obje strane', kazao je.

Poručio je da će se naći diplomatsko i političko rješenje koje će deeskalirati situaciju. 'Želimo spriječiti ponavljanje situacije iz 2015. i 2016.', poruka je Plenkovića.

Evo kakvu pomoć Europska unija šalje Grčkoj

Na konferenciji za novinare europski čelnici kazali su kako je situacija teška i zahtjevna, ali na pameti treba imati ljudsko dostojanstvo.

'Ono što se događalo je proteklih dana potpuno je jasno. Turska je potpuno prekršila dogovor s Europskom unijom. Omogućuju da desetci tisuća migranata ulaze u Grčku ilegalno. Ovo je pokušaj Turske da skrene pozornost s grozne situacije u Siriji i kako bi skrenula pozornost na sebe', istaknuo je u govoru grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

'Želim naglasiti našu potporu za sve pripadnike služba sigurnosti i sve članove vaše ekipe koji su radili na ovome tih dana. Ovo što vi radite važno je za Grčku, ali je to i krucijalno za budućnost Europske unije. Mi smo svi ovdje zajedno jer je zaštita granica za nas esencijalna. Očekujemo od Turske da poštuje sve ono na što je pristala', istaknuo je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

'Došli smo poslati jasnu poruku solidarnosti i podrške Grčkoj. Ključna je stabilnost granice, a spremna je mobilizacija te je Frontex već krenuo u zaštitu granice', rekla je Von der Leyen. Najavila je da je Frontex je spreman poslati na granicu svoj tim, jedan brod i šest patrolnih brodova, tri helikoptera, jednu letjelicu, 100 službenika na granice.

'700 milijuna eura možemo ponuditi Grčkoj za pomoć', dodala je von der Leyen, te najavila i medicinske zalihe za Grčku.

'Ovo nije samo grčki problem, nego problem EU-a koji ćemo rješavati skupa. Oni koji pokušaju razjediniti Europu će se razočarati. Naše zajedništvo će prevladati. Turska nije neprijatelj, a ljudi nisu sredstvo za postizanje cilja. Moramo to imati na pameti u danima koji slijede', kazala je predsjednica Europske komisije.

Zahvaliti Grčkoj stigao je i predsjednik europskog parlamenta David Sassoli. 'Tu smo i zato da bismo Turskoj rekli da želimo dijalog te je pozvali da poštuje dogovore. Mislim da su to znakovi koje treba shvatiti EU parlament. Moramo se vratiti u Bruxelles kako bismo se dogovorili oko zajedničke politike. Trebamo dugoročnu i kratkoročnu strategiju', kazao je.

Na kraju konferencije za medije je grčki premijer Mitsotakis dodao i sljedeće: 'Kao što si ti Andrej, ova se Vlada odlučila na drugačiji put po pitanju grčkih granica. Šaljemo jasan signal da se izbjeglice i migranti ne mogu koristiti kao pijuni i instrumenti u geopolitičkoj igri. Oni su žrtve takve politike te takav pristup ne možemo dopustiti. Ako se EU želi zaštititi, mora zaštititi svoje vanjske granice.'

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen na svom je Twitteru objavila kako su dužnosnici preletom uz tok rijeke Evros provjerili stanje na granici.

  • +6
Migranti na grčko-turskoj granici Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN