PROSVJED U BERLINU

[FOTO] Tisuće Nijemaca od EU-a tražilo da se pobrine o izbjeglicama iz Morije

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 20.09.2020 18:00
  • Objavljeno 20.09.2020 u 17:59
tportal

Izvor: EPA / Autor: ALEXANDER BECHER

Tisuće Nijemaca prosvjedovale su u nedjelju u Berlinu i drugim njemačkim gradovima pozivajući Europsku uniju da se pobrine za tražitelje azila koji su nakon požara u grčkome izbjegličkom kampu Moriji ostali bez krova nad glavom.

Prosvjednicima se u Berlinu pridružila teta Alana Kurdija, sirijskog dječačića koji se utopio u Sredozmenom moru i postao tragičan simbol izbjegličke krize 2015. godine. Fotografije njegova malenog tijela nasukanog na turskoj plaži šokirale su svijet i potaknule na razmišljanje o potrebi da se pomogne ratnim izbjeglicama iz Sirije.

"Odlučila sam ovdje govoriti u ime svih onih koji to sami ne mogu... Kad već ne mogu spasiti članove vlastite obitelji, predlažem da pokušamo zajedno spasiti ostale", rekla je Tima Kurdi, pozvavši stanovnike Berlina da pišu političkim dužnosnicima i da ih pozovu da što prije djeluju.

"Ne možemo zatvarati oči niti im okrenuti leđa", kazala je Tima Kurdi.

Tima Kurdi

Tima Kurdi

Izvor: EPA / Autor: ALEXANDER BECHER

Sonya Bobrik, aktivistkinja organizacije Seebruecke, uvjerava da "u Njemačkoj ima dovoljno mjesta za smještaj i više od 1500 izbjeglica koji se trenutačno nalaze u Grčkoj", a Berlin je već obećao da se za njih pobrinuti.

Po podacima policije, u prosvjedima u Berlinu sudjelovalo je oko 5000 demonstranata. Prosvjedi su održani i u Koelnu, Muenchenu i Leipzigu.

Fotografija Alana Kurdija, sirijskog dječačića koji je postao tragičan simbol izbjegličke krize 2015. godine

Fotografija Alana Kurdija, sirijskog dječačića koji je postao tragičan simbol izbjegličke krize 2015. godine

Izvor: EPA / Autor: DOGAN NEWS AGENCY

Nakon velikog požara koji je izbio prošli tjedan u izbjegličkom kampu Moriji na grčkome Lezbosu bez skloništa je ostalo oko 12.700 izbjeglica. Oko 9000 od njih smješteno je u novi privremeni kamp.

  • +14
  • +11

Prosvjed za izbjeglice

Izvor: EPA / Autor: ALEXANDER BECHER

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!