pomorska tragedija

Horvatinčić: Neću biti miran dok ne stupim u kontakt s djecom poginulih. Spreman sam im pomagati dok sam živ

16.01.2019 u 12:10

Bionic
Reading

Na šibenskom sudu nastavljeno je treće suđenje Tomislavu Horvatinčiću zbog pomorske tragedije prije sedam i pol godina u primoštenskom akvatoriju, u kojoj su na licu mjesta stradali talijanski nautičari Francesco Salpietro i Mariella Patteli

'Žao mi je što se ovo suđenje vodi već osmu godinu. Bio bih sretan da se to završilo što prije. Nije zbog mene i moje krivnje. Znate da sam bio na dvije teške operacije i nikad zbog mene nije bilo prolongirano, niti smo zavlačili. Uvijek kažem da mi je žao zbog nesreće i izražavam sućut. I neću biti miran dok ne stupim u kontakt s djecom poginulih. Bio sam sudionik toga i ostajem uvijek u žaljenju zbog te nesreće', rekao je Horvatinčić na šibenskom sudu, gdje se treći put vodi suđenje zbog pomorske nesreće otprije gotovo sedam i pol godina u primoštenskom akvatoriju.

Horvatinčić je pozvao i da mu pomognu oko stupanja u kontakt s obitelji poginulih.

  • +5
Izjava Tomislava Horvatinčića nakon ročišta na Općinskom sudu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Na raspolaganju sam im da sjednemo i dogovorimo financijsku odštetu. Spreman sam pomagati toj obitelji dok sam živ', rekao je Horvatinčić, piše Večernji list.

Na klupu za svjedoke sjela je Anica Dilber, Horvatinčićeva suputnica s glisera, i nakon što je novi sudac Ivan Jurišić prihvatio skicu pomorske nesreće koju je Horvatinčić potpisao, uslijedili su iskazi vještaka.

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Istaknuto je da vještakinje ne mogu ni tvrditi ni opovrgnuti da se u određenom trenutku mogla dogoditi kriza svijesti, odnosno sinkopa.

'Na temelju problema s vratnom kralježnicom i arterijom mogućnost sinkope je postojala, ali ne mogu potvrditi je li i bila. Do tog trenutka ne postoji dijagnoza sinkope i zbog toga se nije javio liječniku, već postoji dijagnoza ataka, odnosno klonuća, što može biti indikacija za presinkopu i sinkopu...', rekla je dr. Vesna Šerić, uz raspravu o tome koliko sinkopa traje, ima li amnezije i konfuzije nakon povratka svijesti te je li sinkopa proces.

  • +3
Nastavljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vještakinja psihijatrica Kristina Potočki dodala je kako u užem psihijatrijskom smislu Horvatinčić ne boluje od psihičkih bolesti te se ne može govoriti o smanjenoj sposobnosti upravljanja plovilom.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Na pitanje državne odvjetnice Irene Senečić postoji li u cjelokupnoj medicinskoj dokumentaciji nalaz da se Horvatinčić prije nesreće javio liječniku zbog gubitka svijesti, Šerić je kazala da tog trenutka nije postojala dijagnoza sinkope, ali u nalazu prof. dr. Podobnik navodi se dijagnoza 'drop attacka', što znači da osoba klone, pada na koljena i laktove, ali bez jasnog gubitka svijesti, što može biti indikator za sinkopalni napad.

'Drop attack je momentalni pad kada osoba padne kao pokošena i pretpostavka je za mogućnost sinkope ili pretsinkope', opisala ga je na traženje državne odvjetnice, a na pitanje može li osoba nakon takvog napada nacrtati sudar, usprotivio se odvjetnik Baica.

'Sinkopa je kratkotrajni gubitak svijesti, a nakon toga je osoba pri svijesti, u kontaktu i orijentirana, nije konfuzna i smetena. Sinkopa potraje od par sekundi do dvije ili tri minute', sažela je Šerić, a na pitanje Baice jesu li uvjeti za sinkopu mogli nastati naglo, odgovorila je da je riječ o procesu te je okrivljenik imao niz ranije dijagnosticiranih degenerativnih promjena na vratnoj kralježnici.