MJERE PROTIV SUDACA

Kontroverznoj Maji Šupe pala i druga presuda protiv Horvatinčića - hoće li snositi posljedice?

09.05.2018 u 19:01

Bionic
Reading

Koliko puta smije sutkinji ili sucu pasti presuda da bi snosili sankcije? Ovo pitanje logično se nametnulo nakon što je sutkinji Maji Šupe u tri godine dva puta srušena presuda zagrebačkom poduzetniku Tomi Horvatinčiću. Ipak, odgovor nije jednostavan. Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela kaže kako nije bitno koliko je puta pala presuda u jednom slučaju, već je bitan ukupan broj srušenih presuda pojedinog suca

Rad sudaca ocjenjuje se bodovima, pa se tako boduje i postotak srušenih presuda. Mrčela kaže kako je hrvatski prosjek 15 do 20 posto srušenih presuda u žalbenim postupcima. No postoje dva mjerila: jedno se odnosi na postotak presuda nekog suca srušenih u žalbenim postupcima, a drugo podrazumijeva postotak od ukupnog broja presuda koje su srušene.

'Imate suce koji donose puno odluka, pa ako je sudac donio sto odluka, a na njih pet je uložena žalba i od tih pet jedna je presuda ukinuta, onda je to 20 posto. Ako pak gledate ukupan broj presuda, tj. sudskih odluka - ako je pala jedna presuda, to je jedan posto. Tu se gleda razmjer', pojašnjava Mrčela.

Dakle bitan je ukupan prosjek, a ne broj 'padajućih presuda po jednom slučaju, u ovom Tomislava Horvatinčića. Ako je sutkinji Šupe ukupan prosjek dobar, ove dvije srušene odluke na slučaju Horvatinčić ne utječu na broj bodova.

Broj stegovnih postupaka protiv sudaca

Od ukupno 127 pokrenutih stegovnih postupaka protiv sudaca u razdoblju od 2012. do 2017., u 74 postupka sucima su izrečene stegovne kazne: 28 ukora, 25 novčanih kazni, šest razrješenja dužnosti te 15 uvjetnih razrješenja dužnosti. Preostali postupci okončani su ili obustavom ili oslobađanjem sudaca te odbijanjem zahtjeva za pokretanjem stegovnog postupka.

No postoji kvaka. Mrčela naglašava da ako sudac u dvije-tri godine ne ostvaruje rezultate rada, bilo da je riječ o kvaliteti, bilo kvantiteti, onda protiv njega može biti pokrenut disciplinski postupak.

'Ako sudac ima velik broj ukinutih odluka, preko 30-40 posto, pokreću se drugi mehanizmi, recimo da se suca rasporedi na nekakvo drugo mjesto', dodaje.

  • +3
Sutkinja Maja Šupe Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Od izvora bliskog ovom slučaju doznajemo kako je činjenica da je vijeće zadarskog Županijskog suda naložilo da se Tomislavu Horvatinčiću treći put sudi pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem 'pljuska sucu koji je do sada vodio slučaj'. Unatoč tome, sumnja kako će sutkinja Šupe biti na bilo koji način sankcionirana jer zadovoljava uvjete za mirovinu. Naš izvor stoga smatra da će sutkinja otići na 'dulji godišnji odmor', a potom i u mirovinu.

Podsjetimo, u utorak je ukinuta oslobađajuća presuda Tomislavu Horvatinčiću (71) i sudit će mu se ponovo pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem, odlučilo je žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru.

Tomislav Horvatinčić oslobođen svih optužbi za smrt talijanskog para Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vijeće zadarskog Županijskog suda u svom obrazloženju među ostalim navelo je da je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine opet počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni, zbog čega je nisu mogli ni preispitivati, a posebno je proturječna sutkinja bila kad je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt supružnika Salpietro.

Iako je tijekom drugog suđenja zbog famozne sinkope Šupe oslobodila Horvatinčića, ovog zagrebačkog poduzetnika 2015. osudila je na uvjetnu kaznu, a ta je presuda ukinuta u studenom 2016.