ANICA ĐERĐA DILBER

Na trećem suđenju Horvatinčiću ponovno svjedočila njegova partnerica s glisera: Tomo je bio u šoku...

07.11.2018 u 11:32

Bionic
Reading

Na Općinskom sudu u Šibeniku u srijedu je počelo drugo ročište na trećem suđenju zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, kojem se ponovno sudi zbog smrti talijanskog bračnog para Salpietro koji su stradali u kolovozu 2011. nakon što je na njihovo plovilo svojim gliserom naletio Horvatinčić

'Iz Tribunja smo gliserom krenuli prema Hvaru. On je vozio, ja sam sjela. On je gledao prema naprijed, a ja prema krmi. Nešto sam ga pitala i nije mi odgovorio, glava mu je kada sam ga pogledala bila prema dolje i ruke su mu bile u neprirodnom položaju kao da je bio u nesvjestici. Kad sam ga prodrmala i viknula "Tomo", tada se trgnuo i rukama se pokušao pridržavati za komandnu ploču. Nakon toga osjetila sam udarac', rekla je Anica Đerđa Dilber koja je ostala kod svog ranijeg iskaza, prenosi Večernji.hr.

Državna odvjetnica šibenskog Državnog odvjetništva Irena Senečić na prošlom ročištu održanom 3. listopada kazala je kako je Horvatinčićeva obrana neprihvatljiva te da je pomorska tragedija posljedica njegovog ponašanja.

Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica kazao je, pak, kako ne postoje dokazi za Horvatinčićevu odgovornost i da postoje razlozi koji isključuju odgovornost za nesreću.

Naglasio je da je skica nesreće koju je napravio Tomislav Horvatinčić uzeta suprotno odredbama Zakona o kaznenom postupku te je zatraženo da se skica izuzme iz dokaza. Rekao je i da će će obrana inzistirati na iskazima svjedoka, posebice ključnih i na saslušanju medicinskih vještaka.

Sudac Ivan Jurišić na prošlom ročištu je najavio kako će ponovno ispitati Borisa Seljanovskog, bivšeg istražitelja Lučke kapetanije Šibenik kojem je Horvatinčić dao iskaz nakon nesreće, a ponovno će biti ispitan i njemački nautičar Klaus Fuchs koji je prvi prišao Horvatinčiću nakon nesreće te Anicu Đerđe koja je u trenutku nesreće bila s Horvatinčićem na brodu.

Anica Đerđa Dilber na suđenju Horvatinčiću Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U svibnju poništena oslobađajuća presuda Horvatinčiću

Nakon što je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine oslobodila Horvatinčića na sudu u Šibeniku, tužiteljstvo se na tu odluku žalilo, a Vijeće zadarskog Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Hrvoje Visković, u svibnju je poništilo oslobađajuću presudu.

Vijeće zadarskog Županijskog suda u svom obrazloženju je, između ostalog, navelo da je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni. Naglasili su da je posebno proturječna bila kada je prihvatila 'sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti', kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt supružnika Salpietro.

Sutkinja Maja Šupe bila je predsjednica i sudskog vijeća koje je Horvatinčića na prvom suđenju u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i umrli.

Sudskim vijećem ovaj put predsjeda sudac Ivan Jurišić, za kojeg je Horvatinčićeva obrana tražila izuzeće jer je supruga suca Jurišića zamjenica Općinske državne odvjetnice u Šibeniku te su zato doveli u pitanje njegovu objektivnost i nepristranost, ali im je zahtjev odbijen kao neosnovan.