po treći put na sudu

Horvatinčić: Nisam kriv. Tužiteljica: Bezobzirnim ponašanjem skrivio je tragediju

03.10.2018 u 10:59

Bionic
Reading

Suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je 2011. smrtno stradao talijanski bračni par, počelo je treći put na županijskom sudu u Šibeniku

Horvatinčićeva obrana ponovno je zatražila izuzeće suca Ivana Jurišića jer je sudjelovao u određivanju mjera opreza Horvatinčiću nakon nesreće, no sudac je odbio taj zahtjev kao neosnovan.

Optuženi se ponovno izjasnio kako nije kriv te je izrazio sućut zbog tragedije te naveo kako pokušava stupiti u kontakt s djecom poginulih talijanskih nautičara Francescom Salpietrom i Marinelom Pattela Salpietro.

Državno odvjetništvo tereti Horvatinčića da nije gledao promet na moru te da je prekršio niz pomorskih propisa te da je teška tragedija do koje je došlo posljedica njegova bezobzirnog ponašanja.

Tužiteljica Irena Senečić istaknula je da je Horvatinčićeva obrana u suprotnosti s izjavama svjedoka te da je on vidio nesreću.

Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica ustvrdio je kako ne postoji dokaz za njegovu odgovornost te da postoje razlozi koji isključuju njegovu odgovornost za nesreću.

Tomislav Horvatinčić Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

'Obrana će i inzistirati na iskazima svjedoka Fuchs i Filter, te saslušanjem medicinskih vještaka. Nema sumnje da je nezakonit dokaz navodna skica koja je sastavljena od Seljanovskog i optuženika. On je to uzimao nezakonito i narušavajući prava optuženika. On je i više puta intervenirao u skici i to onda nije stvarni dokaz i ona nije odraz onoga što se događalo. Inzistirat ćemo na saslušavanju svih vještaka', rekao je Baica.

>>> Srušena oslobađajuća presuda Tomislavu Horvatinčiću!

Ovo je treći puta da se Horvatinčiću sudi za ovaj slučaj. Dosad ga je sutkinja Maja Šupe jednom osudila, a drugi put oslobodila, uvaživši obranu sinkopom, odnosno padanjem u nesvijest prije nesreće. Obje presude Županijski je sud u Zadru vraćao na ponovno suđenje.