VREMENA SVE MANJE

I drugi plan Therese May dobio košaricu, Brexit u potpunom kaosu

12.03.2019 u 17:21

Bionic
Reading

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Theresa May izgubila je glasovanje i o novom planu izlaska te zemlje iz Europske unije u utorak navečer. May je teško poražena s 149 glasova razlike. Za plan su glasovala 242 zastupnika dok je protiv bilo njih 391. Protiv dogovora koji je May uglavila s europskim čelnicima protiv je bilo oko 75 vladajućih konzervativaca kao i 10 zastupnika vladinih koalicijskih partnera iz stranke sjevernoirskih unionista (DUP). Prijedlog premijerke May odbacila je i većina zastupnika laburističke oporbe.

Nadmudrivanje oko novog glasovanja i pokušaji Therese May da uvjeri zastupnike da podrže njen plan trajali su cijeli dan, no na koncu nije uspjela. Nakon poraza May je promuklim glasom poručila da se prije dva tjedna obvezala o tome što će se dogoditi ako izgubi glasovanje i ona se u potpunosti drži tih obveza.

U srijedu će biti održana rasprava i glasovanje o napuštanju Europske unije bez dogovora. Poručila je da će zastupnicima Konzervativne stranke dopustiti slobodno glasovanje o tome pitanju. Ako ni taj prijedlog ne prođe, dan kasnije, u četvrtak, glasovalo bi se o odgodi Brexita. Ako se izglasa izlazak iz EU bez sporazuma, to će postati Vladina politika, istaknula je.

May je poručila i da glasovanje o odgodi Brexita, ako prođe, ne rješava probleme s kojima se Vlada suočava. 'EU će htjeti znati želi li Velika Britanija opozvati članak 50 Lisabonskog ugovora kojim je reguliran izlazak članica iz Unije ili želi novi referendum. To su pitanja s kojima se zastupnici moraju suočiti', naglasila je May.

Vođa oporbe Jeremy Corbyn kazao je kako se parlament mora ujediniti oko prijedloga o kojem se može pregovarati, a to je upravo prijedlog koji su predložili njegovi laburisti. Kazao je i da vlada opet poražena velikom većinom te da bi prijedlog o izlasku iz EU bez dogovora trebao biti skinut s dnevnog reda. Corbyn smatra kako premijerka više nema političke snage i kako bi Britanci uskoro mogli imati opće izbore.

RANIJE TIJEKOM DANA

Na zadržavanje negativnog stava pobunjenika iz konzervativnog tabora prema posljednjim naporima May da postigne dogovor o Brexitu uoči krajnjeg roka, 29. ožujka kada bi UK trebala napustiti EU, u velikoj mjeri, utjecao je i državni odvjetnik Geoffrey Cox. Državni odvjetnik smatrao je da je pravni rizik vezan uz zaštitni mehanizam o granici s Irskom (backstop) ostao nepromijenjen, odnosno da nema jamstava da ta zemlja neće ostati zauvijek zarobljena u carinskoj uniji s Europskom unijom ako se u dogledno vrijeme nakon izlaska ne postigne konačan i sveobuhvatni trgovinski dogovor.

Skupina zastupnika oko Europske istraživačke skupine (ERG), pobornika tvrdog Brexita, njih osamdesetak, vjeruje da bi Brexit izgubio smisao ako bi zemlja ostala u carinskoj uniji s Bruxellesom te se ekipa njihovih pravnih savjetnika također negativno izjasnila o promjenama koje je dogovorila May. Međutim, iako su odlučni suočeni su s velikim pritiskom jer se svi drugi osim njih protive izlasku iz EU bez dogovora pa bi na koncu mogli dobiti mekšu verziju Brexita nego što bi to bilo da podrže u utorak predloženi plan. Vođa ERG-a Jacob Rees-Mogg potvrdio je netom prije glasovanja da će većina zastupnika koji pripadaju skupini glasovati protiv sporazuma, no kasnije se pokazalo da se skupina ipak na novom planu Therese May podijelila i gotovo polovica ih je podržala plan.

Snaga ove skupine će se vidjeti u srijedu gdje će se glasovati o izlasku UK iz EU bez sporazuma, ideji za koju se zalažu.

May je u ponedjeljak ishodila pravno obvezujuća jamstva za zaštitni mehanizam za granicu s Irskom (backstop) od Europske unije.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Tijekom dana je očajnički zavapila pred zastupnicima pozvavši ih da glasuju za sporazum o Brexitu koji je dogovorila s EU-om ili riskiraju da Velika Britanija ostane u EU-u. Pozvala je zastupnike da 'demokraciju stave ispred stranačkih podjela ili osobnih ambicija'.

'Stvar je jasna, ovaj je dom već glasao protiv dogovora', rekla je u parlamentu tijekom poslijepodneva u utorak.

'Mislim da svi trebaju znati, oni koji žele da do Brexita dođe, kako riskiraju da Brexita uopće ne bude ako večeras ne izglasamo ovaj sporazum', poručila je premijerka prvenstveno pobornicima tvrdog Brexita u redovima svoje Konzervativne stranke.

Vođa laburista u parlamentu Jeremy Corbyn je kazao tijekom poslijepodneva da u parlamentu postoji većina za 'meki' Brexit dok Boris Johnson, bivši ministar vanjskih poslova, koji je jedan od vodećih pobornika 'tvrdog' Brexita kazao da se nadao da će EU povući razumne poteze koje je UK željela, ali je to izostalo.

'Poput Adama i Eve, postavili su smokvin list koji nije uspio pokriti sramotu Velike Britanije', izjavio je Johnson govoreći o dogovoru kojeg je postigla May. Ovaj pobornik tvrdog Brexita je dodao da se zaštitni mehanizam za Irsku temelji na britanskom ostanku u carinskoj uniji što je njemu, naravno, neprihvatljivo.

Johnson smatra da je jedini put u kojem će London zadržati samopoštovanje put izlaska iz Europske unije bez dogovora.