DRUGA ŠANSA

Biti ili ne biti: Pred britanskim parlamentarcima večeras je ključna odluka o Brexitu

12.03.2019 u 16:36

Bionic
Reading

S potpunom neizvjesnošću u Velikoj Britaniji iščekuje se večerašnje, drugo po redu glasovanje Parlamenta o sporazumu o izlasku iz Europske unije, izmijenjenom u dijelu koji regulira tzv. backstop - zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske nakon Brexita. Prognoze ni ovaj put nisu pretjerano optimistične u pogledu prihvaćanja sporazuma britanske premijerke Therese May i Europske unije. Treću priliku, ako je vjerovati predsjedniku Europske komisije, neće dobiti

Premijerka Theresa May osigurala je, u posljednjem pokušaju, pravno obvezujuće izmjene koje bi njezin sporazum s EU-om trebale učiniti prihvatljivim britanskim zastupnicima. Ne prihvate li sporazum, gurnut će Ujedinjeno Kraljevstvo u političku krizu i izložiti državu izlasku uz EU-a s nesagledivim posljedicama na utvrđeni datum 29. ožujka.

Pripremajući se za nekontrolirani Brexit, mnoge tvrtke u Velikoj Britaniji stvorile su zalihe rezervnih dijelova, dok građani svoje smočnice pune zalihama hrane i lijekova. Strahuju da će se večeras ponoviti dramatične scene iz britanskog parlamenta s početka godine, kada su zastupnici velikom većinom glasova odbacili sporazum.

  • +4
Odbačen sporazum Therese May o Brexitu Izvor: Pixsell / Autor: Steve Parsons/Press Association/PIXSELL

Po povratku iz Strasbourga, gdje je u ponedjeljak održala zajedničku konferenciju za novinare s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, May je u Londonu potpisala tri dokumenta: zajednički instrument, zajedničku izjavu i jednostranu deklaraciju o backstopu.

Zajednički instrument jamči da EU ne može provoditi backstop beskonačno, dok bi se jednostrana deklaracija aktivirala u slučaju da backstop stupi na snagu a pregovori o budućim odnosima propadnu bez izgleda za sporazumom. O tim dokumentima premijerka May detaljno će govoriti večeras u Parlamentu, tim više što je britanski državni odvjetnik Geoffrey Cox, čije je mišljenje ključno za osiguravanje ruku euroskeptičnih zastupnika premijerkinih konzervativaca, ustvrdio kako i dalje ostaju pravni rizici da Britanija u slučaju neuspjeha trgovinskih pregovora ostane na 'neodređeno i protiv svoje volje' pod backstopom.

Theresa May i Jean-Claude Juncker Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Na zajedničkoj presici, Juncker je poručio Britancima da im je ovo zadnja šansa - ne podrže li sporazum, jedina alternativa je da do Brexita uopće ne dođe. Neće biti treće šanse, novih interpretacija ni novih jamstava, upozorio je Juncker.

Nekoliko sati uoči glasovanja u Parlamentu, premijerka May sastala se sa svojim konzervativnim zastupnicima i ministrima, ocjenjujući taj susret 'dovoljno dobrim'. Ministrica rada i mirovinskog sustava Amber Rudd izjavila je da neki još uvijek nisu u potpunosti uvjereni u dobrobit sporazuma, ali premijerka im je govorila i o posljedicama za državu u slučaju da se sporazum ne provede.

'Mislim da će pobijediti večeras, mislim da ćemo svi pobijediti. U suprotnom će nestabilnost koja će nastupiti biti veoma nezgodna', poručila je ministrica.

Keir Starmer, čelnik oporbene Laburističke stranke za Brexit, smatra da je vladina strategija 'u rasulu'.

'Državni odvjetnik Cox potvrdio je da nije bilo značajnih izmjena sporazuma o izlasku, usprkos pravnim dokumentima koji su dogovoreni sinoć', priopćio je Starmer.

Prethodno, šef laburista Jeremy Corbyn pozvao je zastupnike da odbace sporazum, ističući da novi dokument 'ne sadrži ništa što bi sličilo izmjenama koje je parlamentu obećala Theresa May'.

Ne dobije li sporazum u Parlamentu zeleno svjetlo, britanski zastupnici u srijedu će glasati o napuštanju Europske unije bez dogovora. Odbiju li i to, u četvrtak će glasovati o odgađanju Brexita, što bi onda morali potvrditi i čelnici EU-a na summitu 21. i 22. ožujka. Juncker je pak poručio da Britanija mora izaći iz EU-a prije izbora za Europski parlament koji se održavaju između 23. i 26. svibnja. Ne učini li to, morat će izabrati svoje europske zastupnike, što bi značilo da volja britanskog naroda izražena na referendumu o Brexitu neće biti ispoštovana.