dan za pamćenje

Maturanti slavili diljem Hrvatske. Podvojeni su oko perspektive u domovini

24.05.2024 u 22:03

Bionic
Reading

Maturanti diljem Hrvatske od jutra slave posljednji dan srednjoškolskog obrazovanja, uz pjesmu, ples, baklje, brašno i štrcanje vodom i ove se godine plesala quadrilla, kao i Rim Tim Tagi Dim novog hrvatskog heroja Baby Lasagne

Zagrebački maturanti od jutra slave završetak srednjoškolskog obrazovanja, a prema prvim podacima policije "norijada" je prošla bez značajnijih problema, dok je hitna pomoć intervenirala devet puta zbog alkoholizma i ozljeda. Zagrebačka je policija na Hinin upit izvijestila da nije bilo značajnijih problema i norijada je prošla u redu, no kompletno izvješće imat će tek u subotu ujutro.

Timovi hitne medicinske pomoći imali su ukupno devet intervencija na norijadi, od toga je šest maturanata bilo alkoholizirano, a pregledani su u vozilima hitne pomoći te su po njih došli roditelji i odveli ih doma, doznaje se u petak navečer od zagrebačke Hitne medicine.

Dvije maturantice su pregledane zbog uboda insekta te površinske ozljede potkoljenice te su zbrinute i otpuštene doma. Jedan je maturant dobio udarac šakom u donju čeljust te je sanitetom odvezen na pregled na maksilofacijalnu kirurgiju KB-a Dubrava.

Šarolika povorka maturanata okupila se u petak ujutro na središnjem zagrebačkom trgu, a pjesma, ples, baklje i brašno i ove su godine bili nezaobilazni dio proslave "norijade". Za maturante je na Bundeku bio pripremljen glazbeni program, a tamo im se pridružio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tijekom održavanja programa, uz tri tima hitne pomoći, dežurali su i vatrogasci, spasioci, redarska i zaštitarska služba, a nakon završetka programa, radi lakšeg i bržeg povratka mladih domovima, organizirane su pojačane linije javnog gradskog prijevoza.

'Falit će mi ljudi, škola, sve će mi faliti, i profesori i učenici', rekao je jedan maturant za Dnevnik HRT-a. 'Sretno svima i neka svi upišu željeni fakultet. I lijepo se provedite', poručila je druga maturantica.

U Osijeku ples tradicionalne quadrille i milenijska fotografija

Ispraćaj maturanata i učenika završnih razreda u Osijeku je počeo uz ples tradicionalne quadrille.

Plesalo se uz Straussa te neizostavne "Rim Tim Tagi Dim" taktove. Veselje se nastavlja na lijevoj obali Drave, na norijadi, a više o svemu saznala je Magdalena Jelečević koja je razgovarala s Domagojem Jukićem, organizatorom programa za maturante te Dolores Radojčić Šoć iz Graditeljsko-geodetska škola Osijek.

'Ove godine se pleše u sedam hrvatskih gradova. Uz gradove naše županije, Osijek, Đakovo, Našice, Valpovo, Beli Manastir, Donji Miholjac, pridodali smo ove godine i grad Vukovar, što nam je posebno drago. Osječki maturanti plešu sada zato što vole i žele. Ali, u početku su plesali jer smo mi vidjeli potrebu za nekim kvalitetnijim događajem. Da im ponudimo nešto lijepo, kvalitetno i sigurno. Jer je ono prije bilo jako nesigurno. I za njih i za prolaznike, i na štetu grada. Šaljemo jednu malo ljepšu sliku, ne samo u Hrvatsku, nego i u Europu', rekao je Jukić.

  • +31
Norijada u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/ PIXSELL/PIXSELL

'Presretni smo što ćemo još jedan dan biti svi skupa i što ćemo plesati ovo i mislim da će cijeli dan biti odličan. Koraci su se naučili, imali smo više proba i svi smo sve uvježbali', rekla je Dolores. Osim u Osijeku, plesanje quadrille organizirano je u još pet gradova županije - Belom Manastiru, Đakovu, Našicama, Valpovu i Donjem Miholjcu. Ukupno je sudjelovalo 2500 maturanata, od toga 1500 u Osijeku. U Osijeku je događaj i ove godine obilježen snimanjem milenijske fotografije, autora Šime Strikomana. Maturanti su tijelima ispisali logo "OBŽ" kao kraticu za Osječko-baranjsku županija, a u slovo "O" je stavljena lopta, jer je ta županija ovogodišnja Europska regija sporta. - Ovo je veliki dan za maturante i čestitamo im na završetku srednjoškolskog obrazovanja. Pred njima su veliki izazovi samostalnog života, a ovaj način obliježavanja završetka srednje škole prepoznat je u cijeloj Hrvatskoj, ističe pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul. Grad Osijek osigurao je maturantima zabavni i glazbeni program na lijevoj obali Drave, a o njihovoj sigurnosti će brinuti zaštitari, policija i Crveni križ.

  • +27
Norijada u Požegi Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/ PIXSELL/PIXSELL

I riječki maturanti slave

Riječki maturanti u petak su zavladali središtem Rijeke, veseleći se završetku srednjoškolskog obrazovanja uz tradicionalno prskanje vodom i posipanje brašnom. U Rijeci nema organiziranog slavlja za maturante, pa se oni svake godine okupljaju na Korzu i Delti. Pridružuju im se maturanti iz škola u riječkoj okolici, kao što su učenici Pomorske škole u Bakru ili oni iz opatijskih škola. Nakon zajedničkog druženja na Delti, maturanti su se uputili prema nekoj od riječkih plaža, kako bi nastavili s feštom. Neki od njih su unajmili kuće za odmor oko Rijeke pa će tamo proslaviti završetak te faze obrazovanja.

Plesalo se i u Varaždinu; ne može bez Baby Lasagne, vodenih balona, baklji i zviždaljka

Više od 450 maturanata u petak je točno u podne na Kapucinskom trgu u Varaždinu zaplesalo quadrillu, kao i Rim Tim Tagi Dim Baby Lasagne te poslalo poruke mira i zajedništva. Plesanje quadrille bio je jedan od glavnih programa ovogodišnje Maturantike, trodnevne manifestacije koju su sedmu godinu zaredom organizirali Varaždinska županija, Grad Varaždin i Policijska uprava varaždinska. U protekla tri dana, za 1775 maturanata organizirane su brojne aktivnosti i druženje uz koje su se oprostili od srednjoškolskih klupa i kolega te proslavili uspješan završetak srednjoškolskog obrazovanja. Organizirani su tako mimohod maturanata, ocjenjivanje najodore, sportske aktivnosti i zabava uz DJ-eve, a glavnina programa odvijala se u varaždinskom Parku mladih.

  • +141
Norijada u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: N. Bučević; S. Strukić/PIX

Vesela atmofera i u Puli

Što luđe i šarenije - mogla bi se opisati "Norijada" pulskih maturanata, koja je tradicionalno održana na parkiralištu Rojca. U veseloj atmosferi, od ranog jutra, slavilo se kraj školske godine, pjevalo i plesalo, gađalo vodenim balonima i bojama, a bilo je tu i pištolja na vodu napunjenih bojama, baklji, dimnih bombi, zviždaljki, otkačenih naočala. Time je još jedna generacija pulskih maturanata završila svoje srednjoškolsko obrazovanje i, nakon državnih ispita, kreće u neke nove životne avanture. No, petak je bio dan za slavlje i na umu je bila isključivo zabava. U prepoznatljivim majicama s natpisima, koji se jedva dali iščitati od debelog sloja boje na njima, maturanti su u svom stilu uživali pred pozornicom s koje ih je zabavljao DJ Nino.

Vukovarski maturanti plesali quadrillu

I u Vukovaru se plesala quadrilla, oko 200 vukovarskih maturanata zaplesalo je u petak u podne na Trgu Republike Hrvatske u okviru European dance festivala. Čestitke im je uputio gradonačelnik Ivan Penava. - Želim im uspješnu karijeru, studentsku ili profesionalnu, ovisno njihovim odlukama. Podržati ćemo ih kroz sva razdoblja i Grad će i dalje biti uz njih kao što je bio i dok su bili srednjoškolski učenici, poručio je. Nakon prigodnog programa gradonačelnik se sa suradnicima i maturantima za uspomenu fotografirao na središnjem gradskom trgu. Pročelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš zahvalio se svim ravnateljima škola, nastavnicima i maturantima rekavši kako je iz gradskog proračuna za ovogodišnju "Norijadu" izdvojeno oko 7000 eura, a svakom maturantu osigurane su majice i kišobrani. Za maturante je u poslijepodnevnim satima organizirana zabava uz glazbu i druženje na amfiteatru kod Veslačkog kluba Vukovar.

sve osim nogometa