ALTERNATIVNA PROSLAVA

Margelov institut zbog Pavelića napao nevladine udruge

30.06.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Margelov institut poslao je prosvjedno pismo predsjedniku Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću, kao i hrvatskoj javnosti, u kojem prosvjeduju zbog Ante Pavelića na alternativnoj proslavi ulaska u EU u režiji umjetnika Željka Zorice i produkciji festivala Perforacije

Dio događanja alternativne proslave bit će i čitanje zakletvi kojima izvršne vlasti svih zemalja članica EU prisežu i stupaju na dužnost, ali i onih kojima su na vjernost domovini prisezali šefovi režima koji su kroz povijest vladali našim područjem, navode iz Margelova instituta.

Tako će se na Trgu Francuske Republike, redati zakletve cara Franje Josipa, kraljeva Karađorđevića, Pavelića, Tita i Tuđmana. Hepening Željka Zorice 'KroaTisch-EU Freundschaft' podržava Platforma 112, koju čini 60 nevladinih organizacija za ljudska prava. U Margelovu institutu se pitaju kako je moguće da se kroz umjetničku instalaciju čitanja zakletvi koje su polagali legalni vladari i predsjednici, pojavljuje ime ratnog zločinca i ustaškog poglavnika Ante Pavelića: 'Kakve su to nevladine organizacije za ljudska prava koje Anti Paveliću daju legitimitet državnika?! Prava umjetnost od 1941-1945. bila je zapravo preživjeti ustaški teror koji su provodili Ante Pavelić i njegove ustaše', poručuju iz Margelova instituta.

Hrvatska, naglašavaju, svoju državnostpravno temelji kroz njeno postojanje u Austro-Ugarskoj Monarhiji, Kraljevini SHS, odnosno Kraljevini Jugoslaviji, Titovoj Jugoslaviji i na kraju Republici Hrvatskoj i u svojem Ustavu se jasno i nedvosmisleno odriče kvislinške fašističke tvorevine NDH i svoju državnost nasuprot ustaške zločinačke tvorevine temelji na ZAVNOH-ovskoj Hrvatskoj iz 1943. godine.

Direktor Perforacija, umjetničke organizacije koja organizira ovaj umjetnički događaj, Zvonimir Dobrović izjavio je za medije: 'Paralelno sa službenom proslavom koju organizira Vlada Republike Hrvatske, stvaramo sliku današnje Hrvatske i Europe poigravajući se tradicijom, političkim frazama, ceremonijalnom pompoznošću i državničkim ikonografijama. Proslava će sagledati povijesne odmake od raznih carstava kojima smo pripadali, istodobno naglašavajući realnost Europe.'


No Ante Pavelić ne zaslužuje nazivati se državnikom, smatraju u Margelovu institutu, niti se nalaziti u panteonu državnika s ovih prostora, a njegova NDH niti je bila neovisna država niti je nastala voljom hrvatskog naroda, već je bila stvorena podrškom Hitlera i Mussolinija kao fašistički satelitski režim s rasnim zakonima i koncentracijskim logorima, koji je počinio grozomorne zločine nezapamćene do danas na našim prostorima.

Čitava današnja Europa nastala je na otporu prema nacizmu i fašizmu te se nikakva umjetnička instalacija u kojoj se pojavljuje zakletva ustaškog poglavnika ne može smatrati normalnom ni dobrodošlom u antifašističkom Zagrebu i antifašističkoj Hrvatskoj. Unaprijed žestoko negodujemo u ime svih nevinih žrtava ustaškog režima i preživjelih što se takve anomalije pojavljuju na svečanom primanju Republike Hrvatske u Europsku uniju i umoljavamo Vladu Republike Hrvatske i Predsjednika Republike Hrvatske da se ovo morbidno 'umjetničko' događanje koje vrijeđa osjećaje svih slobodoljubivih građana strogo osudi jer se ovim činom šalje loša poruka javnosti i svijetu kako hrvatska nevladina scena uoči ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju slavi taj događaj tako što se prisjeća poglavnikove zakletve kvislinškoj fašističkoj tvorevini', traži u pismu direktor Margelova instituta Alen Budaj te na kraju zaključuje da 'ako je i umjetnost, previše je'.