ODLUKE O POKRETANJU POSTUPAKA

Mrak Taritaš i Sinčić na Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa

24.08.2018 u 10:04

Bionic
Reading

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa na današnjoj sjednici donijet će odluku hoće li pokrenuti postupke protiv saborskih zastupnika Anke Mrak Taritaš (GLAS) i Ivana Vilibora Sinčića (Živi zid)

Mrak Taritaš netko je prijavio zbog navodnog izbjegavanja plaćanja poreza na promet nekretnina. Ona je, stoji u prijavi, sa sinom Ivanom kupila od Tehnike 2006. godine trosobni stan od 73,11 četvornih metara u vrijednosti od 1,05 milijuna kuna i garažu od 16 četvornih metara vrijednosti 120 tisuća kuna.

Bivša ministrica graditeljstva je početkom studenoga 2010. svoju polovicu stana i garaže darovala sinu Ivanu, da bi pet godina kasnije, 26. studenoga 2015., on cijeli stan i cijelu garažu darovao nazad majci.

Samo mjesec i pol kasnije, 8. siječnja 2016., Anka Mrak Taritaš darovala je isti stan i garažu drugome sinu Franu.

U prijavi se tvrdi da postoji sumnja kako je Anka Mrak Taritaš nizom darovnih ugovora izbjegla plaćanje većeg poreza na promet nekretnina i vrlo vjerojatno zaključila niz prividnih pravnih poslova u svrhu porezne utaje. U prijavi se navodi da je zbog toga oštećen gradski proračun za 58 tisuća kuna, ali i da bi trebala platiti porez na dohodak od imovine po stopi od 40 posto te pripadajući prirez u ukupnom iznosu od 552.490 kuna.

Za što je Sinčić prijavljen i tko ga je prijavio javnosti, nije poznato, ali se zna da će on u 12 sati predati prijavu protiv ministra financija Zdravka Marića.

  • +52
Sva lica Anke Mrak Taritaš Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL