NABAVA F-16

Krstičević, Plenković i Grabar Kitarović se izvukli: Ništa od sukoba interesa zbog izraelskih aviona

29.06.2018 u 10:49

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da neće pokrenuti postupak protiv Damira Krstičevića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane, premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović oko nabave borbenih aviona F-16 od Izraela

Kako je rekla predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković Krstičević se detaljno očitovao o slučaju. Istaknuo je da je da u tvrtkama King ICT, M-San i PP Orahovica nema, niti je imao vlasnički udio, a s obzirom na svoje pozicije prije stupanja na dužnost saborskog zastupnika te ministra branitelja zatražio je mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Nakon što je od svih instutucija dobilo potrebnu dokumentaciju Povjerenstvo je odlučilo da neće pokrenuti postupak.

'Iz navedenih prikupljenih činjenica, vidljivo je da se u nabavci aviona radilo o pregovorima između Ministarstva i Izraela. Što se tiče samog postupka on je prema nama dostupnim infromacijama proveden transparentno. Što se tiče prijave protiv premijera i predsjednice, bila je načelna, ali nije bilo konkrentih podataka', rekla je Novaković.

Podsjetimo, Vlada je krajem ožujka donijela odluku da se ide u nabavu borbenih aviona F-16 Barak od Izraela po cijeni od 500 milijuna dolara, što ga čini najvećim vojnim poslom u Hrvatskoj, a iako su avioni stari 30-ak godina Vlada tvrdi kako će ih Hrvatsko ratno zrakoplovstvo moći koristiti sljedećih 25 godina.

Novaković još je u travnju potvrdila interes povjerenstva za Krstičevićem, odnosno namjeru da se rasvijetli njegova povezanost s bivšim poslodavcem, tvrtkom King ICT. Tada je rekla da je njegov slučaj otvoren na temelju medijskih napisa te na temelju anonimnih prijava, a rekla je i kako je Krstičević sam zatražio mišljenje povjerenstva te napisao opsežnu izjavu s obzirom na to da tvrtka u kojoj je nekoć obavljao visoke funkcije iznimno puno posluje s državom.

  • +11
Pokrenut postupak protiv Pupovca, ne i protiv premijera i predsjednice Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Protiv zastupnika Mosta Bože Petrova podnesena je prijava koja prema Povjerenstvu nije vjerodostojna i nema dovoljno elemenata za postupanje 'jer sama činjenica da je kao predsjednik Sabora sjedio na sastancima o kojima se raspravljalo o Agrokoru nije dovoljna da bi utvrdili da postoji neki osobni interes'.

Stoga je se protiv njega neće pokrenuti postupak jer nema dovoljno elemenata.

Protiv Milorada Pupovca podnesene su dvije prijave zbog mogućeg sukoba interesa. U navedenim prijavama navodi se da je Savjet za nacionalne manjine na sjednici u svibnju 2016. godine Srpskom narodnom vijeću dodijelio iznos veći od tri milijuna kuna, a obzirom da je Pupovac član vijeća prijava se podnijela zbog mogućeg sukoba interesa.

Povjerenstvo je prijave ocijenilo ispravnima i vjerodostojnima i protiv njega će se pokrenuti postupak.

Testiranje F-16 Barak u Izraelu Izvor: MORH / Autor: Tomislav Brandt