OSNOVANA ANTIFAŠISTIČKA LIGA

'Malo je zemalja čiji se partizanski vođe proglašavaju zločincima'

09.05.2014 u 16:07

Bionic
Reading

Antifašistička liga Republike Hrvatske osnovana je danas potpisivanjem Povelje koju su, uz sudjelovanje pripadnika NOB-a i osoba iz javnoga i kulturnog života, potpisali predstavnici udruga antifašističkih boraca, nevladinih organizacija i Srpskog narodnog vijeća (SNV).

Povelju Antifašističke lige potpisali su na konferenciji za novinare predstavnici organizacija koje su pokrenule njezino osnivanje - Vesna Teršelič (Documenta - Centra za suočavanje s prošlošću), Milorad Pupovac (SNV), Ivan Fumić (Savez antifašističkih boraca i antifašista RH) i Juraj Hrženjak (inicijator ideje osnivanja Antifašističke lige).

Antifašističku ligu čine i Građanski odbor za ljudska prava, Romsko nacionalno vijeće, Židovska općina/Šoa Akademija, Židovska vjerska zajednica ‘Bet Israel’, Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Kuća ljudskih prava Zagreb, Mlade antifašistkinje i antifašisti Zagreba, Srpski demokratski forum, Centar za mirovne studije, B.A.B.E, Savez društava ‘Josip Broz Tito’ te Savez ratnih i vojnih invalida RH iz Drugog svjetskog rata.

Cilj te Lige, uz ostalo, je integrirati antifašizam u temelje hrvatskog društva, sustavno se suprotstavljati svim manifestacijama nacifašizma te javno zahtijevati da Hrvatska dosljedno primjenjuje ustavne odredbe o pravnoj, demokratskoj, sekularnoj i socijalno osjetljivoj državi uz uvažavanje dostojanstva radnika i ljudskog rada općenito.

Ocjenjujući da poslije 24 godine samostalnosti u Hrvatskoj ne postoji demokratsko društvo, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da se nalaze u ulici 8. maja, koja to više nije.
‘Jučer smo obilježili Dan oslobođenja Grada Zagreba koji nije oslobođen 8. maja, jer da jest onda bi imao ulicu na dan svoga oslobođenja’, kazao je. Dodao je da u Europi ima malo gradova, posebno glavnih, koji su imali snažan antifašistički pokret kao Jugoslavija i Hrvatska, čiji glavni grad ne nosi ulicu na dan kada je oslobođen od okupacije i kvislinških vlasti, kakva je bila NDH.

Pupovac je naveo i da je malo zemalja čiji se partizanski vođe i lideri oslobodilačkih pokreta, kao što je bio Josip Broz Tito, se proganjaju i proglašavaju zločincima. Upitao se i postoji li u Hrvatskoj samo prigodničarski antifašizam te što je od antifašizma ostalo u našoj zemlji. ‘Antifašizam je opredjeljenje i sistem vrijednosti koji na najbolji način može prevladati podjele koje su od 90-te nadalje uvedene, uspostavljene i održavaju se u našem društvu. Želimo da te podjele budu prevladane’, naglasio je.

Pupovac je rekao i da se sve češće čuju ljudi koji jedan dio političke scene i jednu garnituru na vlasti uspoređuju sa Sjevernom Korejom, pa je Zoran Milanović vjerojatno poput vođe te zemlje. Nakon par dana od istoga čujemo da kada on (Karamarko) dođe na vlast neće se smjeti govoriti niti javno pomisliti nešto o ‘ljubljenim političkim i vojnim vođama’, dodao je. Pupovac drži to naznakom elementarnog poricanja antifašizma, pluralizma i sloboda.

Napominjući kako se treba oduprijeti mržnjama i podjelama te obraniti civilizacijske tekovine antifašizma, Fumić je upozorio da ekonomske teškoće opet stvaraju uvjete za jačanje nacionalnih ekstremizama koji je izrodio rat, i to može opet. Stoga smatra da je potrebno stvoriti organizaciju koja će se oduprijeti mržnji i podjelama. Da će Liga omogućiti bolji uspjeh u budućim akcijama rekla je i voditeljica Documente Vesna Teršelič koja je upozorila na nedovoljne reakcije na govore mržnje, pogotovo pravosudne.