izjave uoči vlade

Malenica: Do ljeta stiže novi sustav nagrađivanja službenika

09.03.2023 u 14:08

Bionic
Reading

Već do ljeta Vlada bi trebala predložiti novi Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, kojim će se redefinirati sustav nagrađivanja za državne i javne službenike, potvrdio je ouči sjednice Vlade ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica

Malenica je istaknuo da je riječ o jednoj od najvećih reformi javne uprave koja će urediti sve anomalije koje kroz godine imamo. Prije svega je riječ o pedesetak izmjena uredbe o nazivu radnih mjesta i koeficijenata složenosti.

'Te anomalije prije svega se očituju kroz gotovo 3000 radnih mjesta, različite koeficijente, više od 500 različitih dodataka', rekao je Malenica.

'Intencija je da kroz novi zakon uvedemo sustav platnih razreda, da tih ukupno 3000 različitih radnih mjesta svedemo na nešto malo manje od 600, da se reguliraju pitanja dodataka', dodao je.

Malenica je kazao da je cilj, između ostalog, da se uvede i sustav nagrađivanja državnih službenika i učinkovitiji sustav sankcioniranja.

O eventualnom negodovanju sindikata, ministar kaže: 'Postojali su nazad 10-tak godina brojni prijedlozi različitih vrsta zakona, rađene su i brojne analize, po prvi put radimo reformu sa Svjetskom bankom. Smatramo da ovaj zakon može biti učinkovit i može kreirati pravedan i pošten sustav samo u suradnji sa socijalnim partnerima. Vjerujem da će i sindikati na kraju biti zadovoljni.'

Malenica je uvjeren da će zakon do kraja ljeta biti prihvaćen i upućen u saborsku proceduru.

Komentirao je i izradu izmjena Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog postupka, te se osvrnuo na namjere predsjednika Zorana Milanovića da stavi veto na taj prijedlog.

'To je odluka predsjednika, a još nije vidio ni tekst Kaznenog zakona. Izmjene idu na sudionike kaznenog postupka, a mediji nisu sudionici', poručio je Malenica.

Što se tiče ugovora o dosmrtnom uzdržavanju tu vide najviše problema u praksi gdje se starije i nemoćne prisiljava da potpisuju te ugovore.

Malenica kaže da nisu donijeli konačnu odluku o tome hoće li ukinuti ugovore o dosmrtnom uzdržavanju ili će ih revidirati i postrožiti te uključiti centre za socijalnu skrb i pučku pravobraniteljicu u postupak. Centri za socijalnu skrb bi u tom slučaju nadzirali sklapanje ugovora.