'u mreži prvog'

Pravnici o 'curenju informacija': Ovo je klasična ne-tema, gubi se puno vremena na nešto što je već regulirano

16.02.2023 u 09:29

Bionic
Reading

Najavljene izmjene Kaznenog i Zakona o kaznenom postupku pretpostavljaju kažnjavanje objave informacija iz pravosudnih istraga

'Ovo je klasična ne-tema i mislim da se puno vremena gubi na nešto što je već regulirano. Rekao sam već da se od ovoga svega neće dogoditi ništa, a zašto - jer se ne može ništa dogoditi', rekao je gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Objasnio je kako postoje tri faze.

'Izvidi koji su tajni. Istražni postupak koji je nejavan i postoji glavna rasprava koja je javna i tada su svi dokumenti koji postoje dostupni javnosti. Dakle, ne postoji tehnička mogućnost da ti spriječiš da javnost zna što je u raspravnom spisu. Takva mogućnost bi bila protuustavna i protiv svih akata EU-a. To je potpuno van pameti i nešto o čemu ne možemo meritorno razgovarati.', rekao je Pavasović Visković dodajući kako je istraga nejavna.

'Ona nije tajna i vi ne možete sankcionirati kršenje nejavnosti', pojasnio je odvjetnik koji smatra da ministar Ivan Malenica ovime pokušava politički spasiti stvar. 

'Premijer je u jednom trenutku ušao u zonu u koju nije trebao, dao je ideju koja je neprovediva i sad Malenica pokušava to modelirati i objasniti o čemu bi se to radilo. Mislim da će svi koji su inicirali ovu temu pričekati da ona padne u zaborav', poručio je.

Bivši državni odvjetnik Berislav Živković i odvjetnik Ljubo Pavasović Visković istaknuli su da je u Zakonu već sve regulirano: 'Naša boljka je upravo ono - dogodi se neka afera, ajmo mijenjati zakon. Čini mi se da je ova priča iznuđena na neki način da ćemo izmisliti novo kazneno djelo koje vrlo vjerojatno neće funkcionirati. Imamo dva kaznena djela predviđena za slične situacije, odavanje službene tajne i ovo o postupku, gdje je jasno rečeno 'u prethodnom postupku tajnost je apsolutna'.

'Ako u izvidima dođe do odavanja, to znači 'pucanje mjera' i to je nedopustivo zato jer se kompromitiraju određene radnje koje su vrlo bitne za daljnji tijek postupka i nikome od nas nije u interesu da netko tko se bavi kriminalnom aktivnošću ne bude procesuiran', pojasnio je bivši državni odvjetnik Berislav Živković.

Što se tiče daljnjih faza, istrage i optužnice, rekao je kako nema ustavne ni zakonske mogućnosti da se prevenira tzv. 'curenje podataka'.