konstantno poplavljeni

Mala pobjeda za Brodarce: Karlovačko gradsko vijeće odlučilo da se uklone neuspješne box-barijere

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 02.02.2023 20:04
  • Objavljeno 02.02.2023 u 20:04
Box barijere u Brodarcima

Box barijere u Brodarcima

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Odlukom karlovačkog Gradskog vijeća u četvrtak je nakon stanki i raznih konzultacija jednoglasno odlučeno da se u naselju Brodarci ukloni prije nekoliko mjeseci podignuta box-barijera, privremeni nasip uz Kupu, te da se od Hrvatskih voda traži sanacija uništene ceste uz tu barijeru.

Kako je rekao gradonačelnik Damir Mandić, na sastanku u Hrvatskim vodama u utorak je dobio informaciju da je Zavod za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja zatražio od Hrvatskih voda "da se preispita Studija utjecaja zahvata na okoliš, te da se do daljnjega obustavljaju i aktivnosti na gradnji trajnog nasipa".

Riječ je o mjeri šest, gradnji oko pet kilometara nasipa u Brodarcima, dok ostalih sedam mjera idu svojim tijekom i očekuje se da će do lipnja biti gotovi glavni projekti za kanal Kupa-Kupa, za nasip na lijevoj obali Kupe Selce-Rečica, za zaobalni kanal u Pokupskoj dolini, kao i za gradnju ustave u Brodarcima s retencijom Kukčina, rekao je Mandić.

Preispitivanje projekta u Brodarcima rezultat je mnogobrojnih suprotstavljenih stavova na sastancima zborova građana s predstavnicima Grada Karlovca i Hrvatskih voda, peticija, građanskog neposluha pri podizanju nasipa, pa i izmjena pravomoćnih građevinskih dozvola.

Mandić: Uklanjanje box-barijere rezultat realiteta na terenu

Kako je odluku Gradskog vijeće gradonačelnik Mandić prokomentirao za Hinu, “rezultat je to realiteta na terenu, jer box-barijere nisu polučile očekivani rezultat kakav su polučile u naseljima Logorište, Mostanje, Mala Švarča i Turanj, te se traži od Hrvatskih voda da ih se ukloni, te da se preispita i projekt gradnje trajnog nasipa".

Gradsko je vijeće odlučilo da se Hrvatskim vodama uputi i zahtjev da se nakon uklanjanja box- barijera na trošak Hrvatskih voda popraviti cesta uz Kupu, koja je stradala iz zbog radova i zbog visoke vode uzrokovanje boksbarijerom.

Poplavljeni Brodarci

Poplavljeni Brodarci

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Oporbeni i nezavisni gradski vijećnik Tomislav Novak, koji je ujedno i predsjednik Udruge Brodarci, nastale u borbi protiv odluka sustava o gradnji nasipa za obranu od poplave, rekao je Hini da ovo Brodarčani smatraju “malom pobjedom”.

“To je mala pobjeda, tek sada nam slijedi borba da se izmijeni glavni projekt mjere šest, barem za dva od pet kilometara nasipa, gdje bi trebalo nasip graditi tako da se znatno podigne cesta, a ne da se naselje zidom ograđuje od rijeke. To je jedini način da se Brodarci i dalje mogu zvati karlovačkom rivijerom”, rekao je Novak.

  • +17
  • +14

Poplavljeni Brodarci

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

 Za nedavnih visokih voda Brodarčani su snimili dronom box- barijere i iz videa se "jasno vidi da je voda jednako s jedne i druge strane zida", te da, kako kaže Novak, “nije polučila nikakvu zaštitu, ali da se zbog svega strojevima uništio asfalt ceste i  pretvorio u makadam”.  Zbog toga traže da Hrvatske vode nadoknade treoškove sanacije ceste.

Gradonačelnik Mandić je s govornice vijećnicima poručio kako smatra da “nije realno da bi Hrvatske vode o svojem trošku sanirale cestu”, te da smatra da takav zahtjev nije ni “zakonit”.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!