box barijere

[FOTO] U Brodarcima kod Karlovca gradi se privremeni nasip za obranu od izlijevanja Kupe

11.10.2022 u 15:54

Bionic
Reading

U Brodarcima, predgrađu uz Kupu uzvodno od Karlovca koje je sredinom rujna bilo poplavljeno, Hrvatske vode počele su u utorak graditi box-barijere punjene pijeskom kao privremeni nasip za obranu od poplava, a gradnja trajnog nasipa trebala bi završiti za 30 mjeseci

Ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut istaknuo je na tiskovnoj konferenciji u Brodarcima da je to "dio akcijskog plana buduće strategije upravljanja rizicima od katastrofa, koji je na donošenju na Vladi”. Dodao je kako vjeruje da će se taj dokument prihvatiti i predviđati sve rizike te dobro služiti pri upravljanju rizicima od katastrofa.

U Brodarcima bi u iduće dva tjedna trebao biti podignut dva kilometara dugačak privremeni zid uz nerazvrstanu cestu na obali Kupe, ali to ne znači da se neće graditi trajni nasip - samo se zbog protivljenja građana da im se izvlasti dio dvorišta odustalo od proširenja ceste i gradnje nogostupa.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su i danas u razgovoru s građanima vidjeli da se gradnji privremenog zida i poslije trajnog nasipa nitko ne protivi. Konačni je cilj da se u roku od dvije i pol godine podigne pravi, trajni nasip, vrijedan 45 milijuna kuna, kao dio sveobuhvatnog sustava obrane od poplave Ogulina, Karlovca, sve do Siska, vrijednog 1,6 milijarda kuna.

U Karlovcu je trebalo napraviti 34 kilometara nasipa i betonskih zidova, 11 je završeno, 12 je ugovoreno, a do kraja godine treba ugovoriti oko šest kilometara, te bi sve trebalo biti gotovo za tri godine. Sve to stoji oko 350 milijuna kuna samo za grad Karlovac, a to je projekt Vlade Republike Hrvatske koja ga i sufinancira s 15 posto, dok 85 posto novca dolazi nepovratno iz europskih fondova.

  • +7
U Brodarcima se gradi privremeni nasip Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Potrebno je napraviti i prokop Korana - Kupa te retenciju Kupčina od 120 milijuna prostornih metara, što bi moglo biti gotovo 2027. ili 2028. godine. “Taj će sustav, dakle, u idućih pet godina zaštititi Karlovac i sisačko područje jer će se zahvaljujući retenciji moći kontrolirati visina vodenog vala i na području grada Siska, te će i Karlovac i Sisak postati sigurni gradovi”, rekao je Đuroković.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin rekla je da uoči Međunarodnog dana borbe protiv rizika od katastrofa (13. listopada) želi poslati poruku da se od 2014. godine 18 puta u toj županiji proglasila neka prirodna nepogoda i potres kao katastrofa, što, dodala je, “dokazuje da živimo u vremenu kada su nam ekstremi svakodnevica". Zahvalila je Vladi, Hrvatskim vodama i sustavu Civilne zaštite na pomoći i na gradnji sustava obrane od poplava.

Među okupljenim građanima Brodaraca uoči konferencije za novinare bilo je i povišenih tonova i neslaganja, a gradonačelnik Damir Mandić im je rekao da se "odustalo od proširenja ceste s oko četiri na 5,5 metara i gradnje nogostupa jer se dio građana protivi izvlaštenju dijela svojih dvorišta te slijedi novi parcelacijski projekt".