razgovor o brexitu

Macron posjećuje London povodom obilježavanja De Gaulleova obraćanja te se sastaje s Johnsonom

18.06.2020 u 11:45

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetit će u četvrtak London kako bi obilježio 80. godišnjicu povijesnog De Gaulleovog obraćanja Francuzima iz Londona, a sastat će se i s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, s kojim će razgovarati o uređenju odnosa nakon Brexita

Macrona će ugostiti princ Charles te će zajedno obilježiti 80. obljetnicu 'Apela', povijesnog poziva što ga je francuski general Charles de Gaulle 18. lipnja 1940., preko radija BBC-a iz Londona uputio Francuzima i pozvao ih na oružani otpor nacističkoj okupaciji.

To je prvo Macronovo putovanje izvan zemlje od uvođenja karantene u Francuskoj. Macron i Johnson razgovarat će o odgovoru na pandemiju, uključujući britansko nametanje samoizolacije putnicima koji ulaze u zemlju, te o Brexitu.

Velika Britanija napustila je Uniju 31. siječnja, a Bruxelles poručuje da se sporazum o uređenju odnosa može postići do kraja godine, kada istječe prijelazno razdoblje, ali su razgovori o uređenju budućih odnosa teški te postoji mogućnost da sporazum neće biti postignut.

Velika Britanija poručuje da EU mora popustiti kako bi se postigao sporazum u idućih nekoliko mjeseci.

'Obje su se strane dogovorile da intenziviramo pregovore, ne želimo gubiti vrijeme, nećemo čekati da se to razvuče do jeseni i zime', rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab za radio LBC.

Raab je kazao da Macronov posjet pokazuje, usprkos nekim poteškoćama u stoljećima dugim francusko-britanskim odnosima, da dvije zemlje stoje jedna uz drugu u najtežim vremenima.

'To pokazuje da, iako smo stvarno imali zategnute odnose u određenim povijesnim razdobljima, stvarno stojimo rame uz rame kada je najbitnije', kazao je Raab.

'Postoje razna pitanja - Brexit, covid - surađujem vrlo blisko s Francuskom po pitanju Irana, Bliskog istoka, Hong Konga i, zbilja, to je jako bitan odnos i ponosni smo što (Macron) dolazi ovdje dodijeliti tu čast Londonu i Britancima', dodao je.