INTENZIVIRANJE PREGOVORA

Johnson: Dogovor s EU moguć sljedeći mjesec

15.06.2020 u 21:38

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak kako vjeruje da je moguće postići dogovor o odnosu Britanije i EU-a nakon brexita do kraja srpnja

"Ne vidimo razlog zbog kojeg to ne bi bilo napravljeno u srpnju", rekao je u televizijskom intervjuu nakon videokonferencije s čelnicima europskih institucija.

Na videokonferenciji su uz Johnsona sudjelovali predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog Vijeća Charles Michel i Parlamenta Davida Sassoli.

Složili su se da je potrebno intenzivirati pregovore o budućim odnosima u srpnju kako bi se stvorili uvjeti za sporazum i njegovu ratifikaciju do kraja godine.

Johnson je rekao kako ne misli da je situacija daleko od dogovora ali je naglasio da je sada potrebno malo dinamike i energije u pregovorima.

Ne planira da se pregovori oduže do jeseni ili zime, kazao je, "kao što bi možda u Bruxellesu željeli".

U zajedničkoj izjavi Londona i EU-a kaže se da su se "strane složile da je potreban novi zamah u pregovorima. Podržale su planove koje su glavni pregovarači dogovorili o intenziviranju razgovora u srpnju i stvaranju najpovoljnijih uvjeta za zaključivanje i ratifikaciju sporazuma prije konca 2020. godine".

Dvije strane su razmijenile mišljenje o dosadašnja četiri kruga pregovora o budućim odnosima na kojima nije postignut znatniji napredak. U zajedničkoj izjavi se kaže da je primljena na znanje odluka Velike Britanije da neće tražiti produljenje prijelaznog razdoblja koje traje do kraja ove godine.

U zajedničkoj izjavi obje strane ističu svoju namjeru da će "vrijedno raditi na uspostavi odnosa, koji će biti na korist građana EU-a i Ujedinjene Kraljevine te potvrđuju odlučnost da na vrijeme i u potpunosti provedu sporazum o razdruživanju".

Ujedinjena Kraljevina napustila je EU 31. siječnja, a prema ugovoru o razdruživanju, prijelazno razdoblje traje do kraja ove godine. Za vrijeme prijelaznog razdoblja Velika Britanija poštuje sva pravila EU-a kao da je članica, jedino što ne može sudjelovati u donošenju odluka.

Ako se želi izbjeći nagli prekid odnosa stvaranih tijekom 47 godina britanskog članstva u EU-u, potrebno je postići dogovor o budućim odnosima barem tri do četiri mjeseca prije kraja godine kako bi se ostavilo dovoljno vremena za njegovu ratifikaciju.