IGRE OKO SOA-E

Lozančić dobio košaricu u Saboru. Što će sad Orešković?

26.02.2016 u 18:00

Bionic
Reading

Nakon što Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije prihvatio godišnje izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) priča oko Dragana Lozančića tu ne završava. Ravnatelj SOA-e prema zakonu ne snosi nikakve posljedice ako nadležni saborski odbor njegovu izvješću upali crveno svjetlo. Međutim aktualni ravnatelj Dragan Lozančić već je napola smijenjen jer mu je nepovjerenje iskazala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još prije 20 dana, ali prema zakonu za razrješenje potreban je i potpis predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića, na koji se još čeka

Stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila kaže za tportal da je premijeru i prije bilo jasno da će sve završiti njegovim supotpisom za razrješenje. 'Ne možete vratiti kotač povijesti, razrješenje je pokrenuto', kazuje Cvrtila za tportal. Po njegovu mišljenju, Orešković bi, da odbije razrješenje, ušao u politički sukob s predsjednicom, a to mu sigurno ne treba. 'Neki kažu da je bio zatečen odlukom predsjednice o Lozančićevoj smjeni i odlaganjem pokazuje određenu količinu političke moći. Smatram da se ne može ništa drugo dogoditi osim smjene', smatra stručnjak za sigurnost.

Odluka saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da ne podrži godišnje izvješće o radu SOA-e Oreškoviću može ići u prilog da ne ispituje i preispituje dodatno neke druge razloge smjene nego da dodaje još jedan argument.

'Nigdje ne piše da je neprihvaćanje razlog za smjenu ravnatelja. U zakonu je jasno naznačeno šest razloga zbog kojih se smjenjuje ravnatelj SOA-e', kaže nam Cvrtila. O izvješću se neće dalje raspravljati u Saboru jer ima oznaku tajnosti i takva izvješća raspravljaju se samo pred odborima. Lozančića je predsjednica odlučila smijeniti zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. U priopćenju koje je poslala u povodu smjene navela je i da je izgubio njezino povjerenje.

Šest razloga za smjenu ravnatelja SOA-e

Ravnatelji sigurnosno-obavještajnih agencija mogu prije isteka mandata biti razriješeni: ako to sami zatraže; ako trajno izgube sposobnost obavljati svoju dužnost; ako ne provode odluke Predsjednika Republike i Vlade kojima se usmjerava rad sigurnosno-obavještajnih agencija ili ne provode njihove mjere u svezi s nadzorom rada; zbog povrede Ustava, zakona ili drugih propisa; zlouporabe položaja ili prekoračenja ovlasti; zbog povrede tajnosti klasificiranih podataka te osude za kazneno djelo koje ih čine nedostojnima obavljanja dužnosti.

U medijima se spekuliralo o tome da je pravi razlog smjene to što je Lozančić u sklopu akcije nadzora nogometnog moćnika i simpatizera HDZ-a Zdravka Mamića indirektno prisluškivao i predsjednicu jer je bila u kontaktu s Mamićem, a on joj je navodno organizirao i rođendansku zabavu. Samo prisluškivanje nije sporno već navodno kasnije Lozančićevo postupanje, jer izvješće o akciji nije odmah dostavljao na njezin stol nego s odgodom, dok je tadašnji predsjednik Vlade Zoran Milanović bio informiran o svemu. Čeka se konačna premijerova odluka o očekivanoj Lozančićevoj smjeni.

'Ako mjerimo protokom vremena količinu moći premijera, smatram da je tri tjedna dosta. Danas je tri tjedna. Možda neće danas, ali u ponedjeljak ili utorak. Nema on previše izbora', mišljenja je Cvrtila. 'Predsjednica je u izjavi nakon što je potpisala smjenu Lozančića navela kršenje zakona, ali nije navela kojeg zakona, nije navela tko je utvrdio kršenje zakona. To sigurno nije ona.' Povredu zakona utvrđuju sudovi, Ured vijeća za nacionalnu sigurnost i nadležni parlamentarni odbor. 'Isto je navela i da je izgubio povjerenje, ali povjerenje nije pravna kategorija. Postoji šest razloga zbog kojih se može razriješiti', ponovio je.

'Uzeli smo u političku igru i dinamiku jedno tijelo koje ne bi trebalo biti u tim političkim igrama. U svakom slučaju, to je tijelo koje ima vrlo bitne zadaće na području nacionalne sigurnosti u pitanjima koja su izuzetno osjetljiva. Nije dobro da ravnatelj ima pola legitimiteta kao što ima sada, nije dobro da se povlače i razvlače neka pitanja iz djelokruga rada sigurnosno-obavještajne agencije po novinama', poručio je stručnjak.

Cvrtila smatra da su naši partneri koji su s nama radili i rade svih ovih godina sada suzdržani u svim aktivnostima pa možda čak i u razmjeni informacija jer im nije jasno što se događa, a nije ni nama posve jasno i sve skupa nije dobro.